Odpady

Skládky, spalovny, čistírny odpadních vod, ale i zálohování obalů nebo recyklace. Využívání odpadů je jeden z nejrychleji rostoucích byznysů. Česko se zatím soustředilo hlavně na skládkování, takže patří v Evropské unii k zemím s jeho největším podílem. I kvůli zákonům se to za pár let změní.

Plasty lidé žvýkají, mažou si je na obličej a čistí si s nimi zuby. Plastové znečištění jen tak růst nepřestane

Množství plastů v životním prostředí neustále roste, ale do lidského organismu pronikají hlavně kvůli produktům běžné spotřeby. Neúspěch jednání o Globální plastové úmluvě minulý týden ukázal, že se tento trend jen ...

Plasty jsou všude od Mount Everestu po oceánské příkopy. Zdravotní škody přesahují 1,5 bilionu dolarů ročně

Plasty se považují za levný a dostupný materiál. Zdravotní škody se však do kalkulace jejich ceny nezapočítávají. Jsou všudypřítomné a plastové znečištění roste. Odborný časopis Lancet proto spouští monitoring dopadů plastů na lidské zdraví.

Je škoda vypouštět kvalitně vyčištěnou vodu do řeky. Zákony ale jiné využití nedovolují, říká odborník

„Stejně jako neexistuje legislativa na využití šedých vod, tak neexistuje legislativa na využití odtoků z čistíren. V Itálii nebo Španělsku, kde je problém s vodou, se ale voda z čistíren efektivně využívá pro závlahy,“ uvádí Libor Novák.

H2Ospodar.cz|2025-07-30T16:26:39+02:0002. srpna 2025| Odpady, Zemědělství| , |

„Městská těžba“ jako řešení nedostatku lithia či kobaltu. Evropa ale i v recyklaci kulhá za Čínou

Základem přechodu na nízkoemisní ekonomiku jsou kritické suroviny. Evropská unie je však závislá na jejich dovozu. Zlepšit situaci by mohla recyklace, nicméně kapacity ve státech sedmadvacítky zatím nestačí. Česko není výjimkou.

Loterie může vylepšit zálohování. Kanadský experiment ukázal, že kvůli výhře lidé vracejí více lahví

Šance na výhru tisíce dolarů při kurzu jedna ku deseti tisícům je pro spoustu lidí silnějším popudem pro recyklaci lahví a plechovek než zaručené vrácení zaplacené zálohy. Výsledky nejnovějšího experimentu uvádějí, že loterií motivovaní lidé vraceli o 47 procent více lahví.

Tomáš Pohanka|2025-07-15T10:05:05+02:0014. července 2025| Odpady| , |

Bistro, kde se miska ze zbytků stala bestsellerem, aneb Jak v restauraci dosáhnout zero waste

Bistro Etapa v pražském Karlíně se snaží o co nejmenší produkci biologického odpadu. S respektem k surovinám se z nich jeho kuchaři snaží dostat co nejvíce. Ze zeleninových slupek připravují chipsy, další zbylé suroviny fermentují nebo konzervují.

Přejít nahoru