Ekonews, o udržitelnosti, byznysu a ESGMartina Patočková2025-06-27T05:10:36+02:00

Za několik desítek let budeme žít v úplně jiném světě. Firmy by se měly připravit, říká spoluautor kurzu KlimaReady

Jak připravit firmy na klimatickou budoucnost? Změna k lepšímu společně s WWF a Centrem pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy spustila nový kurz KlimaReady: průvodce, který vysvětluje dopady klimatické krize a nabízí cesty, jak se na ni v byznysu připravit.

Povidla děláme jen z tradiční horňácké odrůdy, říká Martin Kadubec

Rodinné vinařství Kadubcovi se nachází v malebné obci Lipov na Hodonínsku a nabízí skvostná moravská vína. Nejde však zdaleka o jediný produkt. Známá jsou také jejich tradiční povidla: Lenka a Martin Kadubcovi je vyrábějí s takovou láskou a péčí, že za ně získali ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje.

Redakce|03. června 2025| Komerční sdělení, Zemědělství| |

Udržitelnost není o elektroautech a o solárech. Vždy je o tom, jestli změna firmě pomůže, uvádí poradce

Za svoji praxi zjistil, že nemá cenu nikoho přesvědčovat. „Ukážu jim možnosti, které mají. Finální rozhodnutí, jestli do toho půjdou, nebo ne, je na firmě,“ uvádí Lukáš Kalvoda, který pomáhá podnikům s udržitelností a ESG.

Hlavním cílem je nyní pro skupinu T-Mobile snížit emise z výroby produktů a jejich spotřebu při používání

Ekonews se v anketě mezi tuzemskými firmami ptají, jaké má jejich podnikání dopad na životní prostředí a jaké mají zkušenosti s vytvářením nefinančních zpráv. Za T-Mobile Czech Republic odpovídala Simona Dřízhalová, která v mobilním operátorovi působí jako Sustainability Expert.

Biopotravin v regálech tuzemských řetězců přibývá, na francouzský Carrefour ale zatím nemají

Spotřeba biopotravin v tuzemsku v peněžním vyjádření roste, přesto jejich podíl na celkové konzumaci zůstává nízký. Obchodní řetězce reagují rozšiřováním sortimentu i cílenými promo akcemi. Ve srovnání třeba s Francií však český trh stále šíří nabídky zaostává.

Ocet, prací soda, perkarbonát. Ekologické prostředky pro myčky nádobí bojují s konvenčními saponáty

Větší šetrnost k životnímu prostředí, méně „toxická“ domácnost. To jsou hlavní důvody, proč lidé dávají přednost ekologickým prostředkům na mytí nádobí oproti těm konvenčním. Jsou ale stejně účinné? A nepoškozují myčku?

Přejít nahoru