Ekonews, o udržitelnosti, byznysu a ESGMartina Patočková2025-05-03T22:42:05+02:00

Těžba nerostů z mořského dna by měla zajímat i Čechy. Oceán je pro život nezbytný, říká bioložka

Těžba nerostů přímo z mořského dna se má rozběhnout v příštích letech. Bioložka a oceánografka Patricia Esqueteová varuje před jejími dopady. „Ještě jsme nezačali. Můžeme tak vystoupit ze začarovaného kruhu, ve kterém neustále řešíme dopady našich činů až potom, co je uděláme,“ říká v rozhovoru pro Ekonews.

Podaří se udržet globální oteplení pod 2 °C, jak požaduje Pařížská dohoda? Státy svoje úsilí zhodnotí před Vánoci

Letos v prosinci dojde k prvnímu oficiálnímu vyhodnocení plnění Pařížské dohody o změně klimatu na konferenci COP28. Již teď je z dostupných dat jasné, že se nepodaří udržet nárůst globální teploty pod 1,5 °C.

Eva Balounová|30. listopadu 2023| Klimatická změna, Komentáře| , , , |

Hranolky bez chemie a konec zbytečných plastových pytlíků? Sáčky s cukrem hlasování europoslanců přežily

Plastové sáčky jen na maso a ryby, konec malých šampónků v hotelech, to jsou jedny z mnoha změn, které přináší nová obalová směrnice Evropské unie. O jednotlivá opatření je ale velký boj, což se ukázalo při hlasování v Evropském parlamentu minulý týden. 

Irena Buřívalová|28. listopadu 2023| Byznys, Odpady| , , , |

Jako v Kocourkově: nabíječky pro elektroauta koupené z veřejných peněz nesmí používat veřejnost

Úřady, vysoké školy, galerie i knihovny nakupují nabíječky pro elektroauta z veřejných financí. Ale podmínky zakazují těmto institucím nechat u dobíječek nabíjet jiné vozy než jejich služební. Nabíječky z veřejných peněz jsou tak paradoxně veřejnosti nepřístupné.

Zuzana Keményová|27. listopadu 2023| Doprava| , , , |

Jak jednoduše snížit uhlíkovou stopu? Nabízet méně masa v kantýně, říká šéf Sonnentoru

Josef Dvořáček, šéf a spolumajitel Sonnentoru, byl nejprve k měření uhlíkové stopy u nich ve firmy skeptický. Jak změřit hodnoty, které vychází zevnitř firmy, jak chcete změřit svoji víru, přirovnával jejich situaci. Po auditu ale změnil názor.

Martina Patočková|22. listopadu 2023| Byznys, U JEDNOHO STOLU| , , , |

Do emisí CO2 se nám počítá i chlazené pivo v obchodech, říká manažer udržitelnosti Prazdroje

Plzeňský Prazdroj v nedávno vydaném reportu udržitelnosti poprvé zveřejnil data o nepřímých emisích Scope 3, které vznikají v dodavatelsko-odběratelském řetězci a jejichž měření je pro firmy nejsložitější. V případě pivovaru je to výzva zejména v restauracích.

Veronika Němcová|22. listopadu 2023| ESG, Podcasty| , , , |
Přejít nahoru