Z odpadu je žádané palivo. Pere se o něj kdekdo, zájem mají i teplárny a elektrárny

Využívat energii z odpadu umí zatím v tuzemsku jen šest cementáren a čtyři spalovny komunálního odpadu. Teplárny a elektrárny na to nejsou technologicky připravené. To se má změnit. Ministerstvo životního prostředí počítá se zdvoj- až ztrojnásobením kapacit pro výrobu elektřiny a tepla z odpadu.

Jitka Vlková|2023-01-02T17:23:25+01:0003. ledna 2023| Energetika, Odpady| , , , |

Banány v plastu, kukuřičná taška nebo doplňky stravy obklopené vzduchem. První ročník obalové anticeny zná své „vítěze“

Organizace Zerowasters rozdala anticeny za nejbizarnější obal roku. Nechtěného ocenění se dočkalo celkem šest nejbizarnějších obalů. Na prvních třech místech ve volbě veřejnosti se objevily banány zabalené v plastu, krájená šťavnatá jablka a žitných chléb balený po jednotlivých krajících.

Irena Buřívalová|2022-12-17T10:27:13+01:0017. prosince 2022| Byznys, Odpady| , , , |

Bioplasty jako greenwashing. Internetový obchod Rohlík.cz za ně dostal anticenu

Bioplasty měly pomáhat přírodě. V odpadovém hospodářství ale v tuto chvíli spíše škodí. Pokud skončí ve žluté popelnici, komplikují recyklaci. Kompostárny je zase musí na vlastní náklady likvidovat. Někteří prodejci je přitom zákazníkům nabízejí jako udržitelnou variantu.

Irena Buřívalová|2022-12-15T08:54:08+01:0015. prosince 2022| Odpady| , , , |

Chytrá váha v restauraci pozná každé vyhozené jídlo a brání tak plýtvání. Z jedné porce jde do koše 13 gramů

Během víkendu restaurace, bistro a kavárna v obchodním domě IKEA na pražském Zličíně obslouží až pět tisíc lidí za den. Počet zákazníků se snaží předvídat třeba i podle počasí. Díky tomu se totiž výrazně snižuje množství jídla, které kuchaři vyhazují.

Valentina Podlesná|2022-12-10T19:42:40+01:0010. prosince 2022| Byznys, Odpady| , , , |
Přejít nahoru