Ekonews doporučují deset knih o udržitelnosti, ekologii a změně klimatu. Ať už volíte klasickou knihu, elektronickou nebo třeba audioknihu, je toho na výběr spousta.

Mezi doporučeními najdete osobní výpověď o hledání naděje ve světě s hrozící ekologickou krizí, rady na šetrnější úklid či „environmentální bibli“. Vyberou si mezi nimi mladší i starší čtenáři a je jedno, jestli hledají náročnější čtení s řadou odkazů na odbornou literaturu, nebo spíše „oddechovku“ plnou rad. Takhle prostě vypadají noční stolky redakce Ekonews.

O času a vodě – Andri Snær Magnason

Reagovat na klimatickou změnu je mnohdy složité. Neumíme totiž vystoupit ze zajetých kolejí toho, jak přemýšlíme o problémech. Islandský spisovatel a občanský aktivista Andri Snær Magnason se to svojí knihou pokouší změnit. O tání ledovců, nárůstu emisí a okyselování oceánů píše emotivním jazykem, fakta míchá s rodinnými příběhy a úryvky z rozhovoru s duchovním vůdcem Dalajlámou.

Hovoří o proměně světa v průběhu času a vede nás při tom na svůj rodný Island, kde jsou dopady klimatické změny citelně vidět už dnes. Ukazuje to na svatebních fotografiích svých prarodičů pod vrcholem ledovce Vatnajõkull. Zatímco oni se tam mohli ještě vyfotit, dnes už ledovec taje natolik, že se k němu lidé nemohou ani přiblížit. Stal se stejně pomíjivým jako lidstvo a díky němu můžeme podle Magnasona více porozumět tomu, co se na planetě vlastně děje.

Život na míru – Marek Rabij

O dopadech rychlé módy píšou Ekonews často. Také proto v našich vánočních doporučeních nemůže chybět reportážní kniha polského novináře Mareka Rabije. Na pouhých 160 stránkách se vydává hledat přeživší jedné z největších tragédií spojených s fast fashion, při které zahynulo přes 1200 lidí a dalších 2500 zůstalo zmrzačených – zhroucení osmipatrové továrny Rana Plaza v bangladéšské Dháce. Autor mapuje životy obětí, příběhy dělníků pracujících za šicími stroji déle než šestnáct hodin denně doplňuje popisem cesty, kterou musí urazit obyčejné tričko, než se dostane do našeho šatníku.

Pět mýtů o udržitelné módě. Jak poznat, když textilní průmysl „zeleně“ lže

Továrna na lži: výroba klimatických dezinformací – Vojtěch Pecka

Přestože se naprostá většina vědců shoduje na tom, že dochází ke klimatickým změnám kvůli lidské činnosti, objevuje se stále mnoho hlasů, které příčinu hledají někde jinde, nebo změnu úplně popírají. Sociolog a environmentalista Vojtěch Pecka se ve své knize vydává po stopách klimatických dezinformátorů jak zahraničních, tak českých. Popisuje jejich základní taktiky a argumenty, ukazuje také konkrétní příklady klimatických dezinformátorů, jako je konzervativní moderátor Brian Sussman, který vydal knihu Climategate, nebo bývalý český prezident Václav Klaus.

Les – Tereza Říčanová

Les je plný rostlin a organismů, které jsou spolu neoddělitelně svázané, ať už nepřetržitě spolupracují, nebo jeden druhého využívají. Výtvarnice a spisovatelka Tereza Říčanová v příběhu nejen pro dětské čtenáře popisuje pomocí krásných celostránkových ilustrací zkázu a obnovu jednoho lesa. Z pohledu malého poutníka Zbyška odhaluje všechny jeho tajuplné části a způsob, jakým funguje. Les je již několikátou knihou Říčanové o chodu přírody. Minulý rok byla autorka nominována na cenu Magnesia Litera za svou knihu Kráva Říčanová, ve které popisuje soužití s tímto domácím zvířetem.

Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii – kolektiv webu Smarticular.net

Šetrnému úklidu bez zbytečných chemikálií se Ekonews také věnují vytrvale. Hledat alternativní řešení je mnohokrát až překvapivě jednoduché. Na úklid celé domácnosti podle autorů knihy stačí ocet, kyselina citronová, jádrové mýdlo a jedlá a prací soda. Kniha přináší stovky nápadů, jak suroviny využít při úklidu, starosti o pokožku nebo při praní špinavého prádla. Přírodní alternativy jsou nejen šetrnější k přírodě, ale často také levnější.

Ekologické uklízení a praní se prodraží. Spočítali jsme o kolik

Život na zemi – David Attenborough

Proslulý britský přírodovědec a autor naučných televizních pořadů už déle než sedmdesát let zkoumá všechny podoby života na naší planetě. Popisuje jeho vývoj od prvních buněk až po ty nejkomplikovanější organismy. Vědecká fakta Attenborough předává čtenářům vtipným a dojímavým jazykem. Právě letos v tuzemsku vyšlo po čtyřiceti letech aktualizované vydání této knihy. Přibyly nejen nové fotografie a informace odpovídající poznatkům dnešní vědy, ale také stále naléhavější výzvy k ochraně rozmanitosti naší planety.

Lepší šatník, lepší svět – Eva Urbanová

(tip Veroniky Němcové, ředitelky vydavatelství)

Kniha zakladatelky prodejen Nila vám pomůže najít cestu, jak se oblékat udržitelněji. Bývalá právnička Eva Urbanová v ní vypráví o deseti letech fungování pražských prodejen udržitelné módy. Mimo osobní příběh nabízí v knize také praktické rady, jak se o oblečení co nejlépe starat a kam s ním, když doslouží. Přibližuje problémy spojené například s výrobou vlny nebo denimu. V knize najdete ilustrace výtvarnice Ilony Polanski a fotografie Lucie Fenclové, Karolíny Ketmanové a Elišky Kubíkové.

Šatníkový detox. „Je to nejhezčí dárek k Vánocům,“ říká Anna po „průvanu“ ve skříni

Kniha o naději – Jane Goodallová, Douglas Carlton Abrams, Gail Hudsonová

(tip Kateřiny Hefler, která se stará o fotografie a sociální sítě)

K Vánocům patří také jistá dávka naděje, i když se některé předchozí knižní doporučení mohou zdát chmurné. Slavná antropoložka a bioložka Jane Goodallová ukazuje cesty, jak ji hledat v dnešním světě, zatímco čelíme epidemiím, hrozící ekologické katastrofě a válkám. V rozhovoru s přítelem Douglasem Abramsem popisuje svoji práci s primáty a také celoživotní aktivismus. Naděje je pro ni spojená s činností, každý malý krok má v jejích očích smysl. Pomoct nám přitom může hlavně spolupráce.

Tiché jaro – Rachel Carsonová

(tip Valentiny Podlesné, redaktorky)

Jedům v potravinách Ekonews před časem věnovaly celý seriál. Na začátku regulace pesticidů a jiných látek stojí právě kniha Tiché jaro mořské bioložky Rachel Carsonové. Autorka čtivým jazykem popisuje zničující dopady chemikálií používaných v zemědělství na zvířata, půdu i lidi. V knize staré skoro šedesát let odhaluje lži agroprůmyslu. Přestože tato „environmentální bible“ vyšla již před desítkami let, zůstává stále aktuální kvůli tomu, že jasně upozorňuje na to, nakolik těsně a neoddělitelně jsou všechny ekosystémy propojeny. I kvůli vyhubení komárů můžeme přijít o ranní ptačí zpěv.

Klima je příležitost – Petr Daniš

(tip Markéty Plánkové, která má na starosti obchod)

Mnoho mladých lidí pociťuje v posledních letech environmentální žal, bojí se o planetu i o život na ní. Proti strachu je podle odborníka na environmentální vzdělávání Petra Daniše dobrá kvalitní výuka o možnostech, jak zemi pomoct. Globální oteplování totiž může znamenat velkou šanci na změnu. Knihou nemíří pouze na studenty a žáky, ale také na politiky či podnikatele. Popisuje, co můžeme udělat společně a co každý sám. Mimo rozkrývání mýtů, které o změně klimatu panují, přináší také konkrétních 150 tipů. Podobně jako Jane Goodallová dochází k tomu, že naděje se skrývá v činnosti.

Karolína Chlumecká
Karolína Chlumecká

Karolína studuje žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Z témat se věnuje mimo jiné udržitelné módě či komunitní energetice.