Při přechodu na ekologické prací prostředky je potřeba zkontrolovat tvrdost vody, zvyknout si na méně vonící prádlo a vychytat správný postup při bělení. Účinnost skoro všech ekologických značek je však dnes už srovnatelná s běžnými přípravky. Výhodou přechodu na „zelené“ prací prášky je méně rizikových látek v oblečení a životním prostředí.

Internetové obchody a kamenné prodejny nabízejí desítky značek ekologických pracích prostředků. Rozdíl ve složení mezi těmi šetrnějšími a běžnou nabídkou drogerií tkví především v kvalitě ingrediencí a jejich původu.

„Na odstranění nečistot potřebujeme povrchově aktivní látky, tedy tenzidy. V případě konvenčních pracích prostředků jde o agresivní a levné chemické látky s vysokým čisticím účinkem, ale zároveň i s velmi negativním vlivem na naše zdraví,“ popisuje Katarína Hrivňáková, chemická inženýrka a poradkyně spolku Svět non toxic.

Tenzidy na sebe navazují nečistotu z prádla. Běžné prací prostředky obsahují syntetické tenzidy většinou vyrobené z ropy. „I syntetické tenzidy se dají získat z přírodních surovin, promítne se to ale na výrobní ceně. Proto se producenti raději přikloní k levnější ropě. Na etiketách často figuruje syntetický LAS (lineární alkylbenzensulfonan sodný), který je bez přítomnosti kyslíku nerozložitelný,“ uvádí Martin Mates, šéf internetového obchodu se zelenou drogérií Econea.cz.

Začněte tím, že vyčistíte pračku

Ekologické prací prostředky obsahují rostlinné tenzidy vyrobené z kokosového, řepkového, nebo palmového oleje. „Některé přírodní tenzidy mohou projít chemickým zpracováním. Tam pak vyvstává riziko, že se do nich dostanou nečistoty 1,4dioxan nebo nitrosaminy, což jsou bohužel látky podezřelé z karcinogenity,“ vysvětluje Mates. Při výběru ekologického prostředku je podle něj lepší zvolit důvěryhodnou značku či nakoupit u prodejce, který pečlivě vybírá produkty, které nabízí zákazníkům.

Kromě rizikových látek mohou konvenční prací prášky obsahovat i složky naprosto zbytečné, jako je síran sodný. „Účinnost praní nezvyšuje, ale dodá pracímu prášku na objemu,“ upozorňuje Mates.

Při přechodu na ekologické prací prostředky je vhodné vyčistit pračku. Nejenže zanesená pračka má vliv na čistotu prádla, ale usazují se v ní i chemické látky z konvenčních pracích prostředků. Na trhu jsou k dostání speciální biologické čističe pro pračky, k vyčištění stačí ale i obyčejný ocet.

Dalším důležitým prvkem, který ovlivňuje kvalitu praní, je tvrdost vody v domácnosti. Při praní v tvrdé vodě totiž mají ekologické prací prášky menší prací schopnost. Tenzidy jsou nejúčinnější v měkké a zásadité vodě. Ekologické přípravky totiž na rozdíl od konvenčních prášků neobsahují změkčovadla a látky upravující pH vody. „Zjistěte si tvrdost vaší vody a případně do pračky přidávejte ekologický změkčovač,“ dodává Mates.

Stačí nosit to, co máme doma ve skříni. Všechno už máme, říkají propagátorky udržitelné módy

Rozjasněné prádlo neznamená čistší

Největší problémy přináší bílé prádlo, které může při praní v ekologických přípravcích zešednout. Při praní v konvenčních pracích prostředcích se to neděje, protože výrobci do složení přidávají rozjasňovače.

„Ve skutečnosti prádlo nijak nebělí. Umějí přetvářet UV záření na viditelné světlo, a vyvolávají tak pouze dojem čistšího prádla. Tyhle látky ale mohou dráždit kůži a ovlivňovat reprodukční orgány,“ vysvětluje Mates. Přidávají se i bělící látky na bázi chlóru. „Tam je zase riziko dráždivých plynů, zamoření vody, potažmo ohrožení zdraví i vodních živočichů,“ dodává. Ekologické prací přípravky bělí prádlo na bázi kyslíku, případně se používá perkarbonát sodný.

Rozdíly ve složení prášku jsou i mezi ekologickými značkami. Existují prací prášky z čistých mýdlových ořechů, který neobsahuje žádné jiné pomocné látky. „Přechod na šetrné praní se dotýká i změny myšlení a naučených postupů, možná od vás tedy bude vyžadovat o krok navíc. To se týká především praní s těmi úplně nejčistšími pracími prostředky, jako jsou mýdlové ořechy nebo mýdlový sliz,“ uvádí Mates.

Prací účinek samotných mýdlových ořechů je podle zkušeností redakce Ekonews poměrně malý. K dosažení opravdu čistého oblečení je potřeba prádlo namočit na několik hodin do perkarbonátu sodného a případné skvrny ošetřit například žlučovým mýdlem. Prací účinek eko prášku, který obsahuje několik rostlinných tenzidů a sodu, je vyšší.

Čínský obchod Shein prodává karcinogenní oblečení asi i v Česku. Zákony jsou na něj krátké

Týden trvající vůni nečekejte

Ekologický prací prášek se dokonce dá snadno vyrobit doma. Základem jsou mýdlové vločky na praní, k nimž se přidává prací soda a perkarbonát sodný. V případě, že se pere na nižší teploty, je nutné do směsi přidat aktivátor perkarbonátu neboli taed.

Pokud člověk začíná prát s ekologickými prášky, častým klamavým pocitem je to, že prádlo není čisté. Důvodem je skutečnost, že tolik nevoní. „Z konvenčních prášků jsme zvyklí na intenzivní a dlouhotrvající vůně. Šetrné prací přípravky voní díky esenciálním olejům, ty ale bez přítomnosti konzervantů a syntetických příměsí nesetrvají v prádle příliš dlouho,“ uvádí Mates.

Konvenční prací prášky obsahují umělé vonné látky – nejčastěji ropného původu, které prádlo ovoní na dlouhou dobu. Mohou ale na lidský organismus působit dráždivě. Zvláště v případě oblečení dětí a citlivých osob je lepší vybrat prací prostředky i bez éterických olejů, tedy vůně všeobecně. „I éterické oleje, ač jsou čistě přírodní, totiž obsahují alergenní složky a mohou citlivé jedince dráždit,“ podotýká Mates.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.