Pavel Tomek a Tomáš Hýrek

V Česku se dnes mohou stavět maximálně čtyřpodlažní budovy ze dřeva, ve světě i vyšší.

Pavel Tomek je projektovým manažerem rezidenčního developera Skanska. Tomáš Hýrek má ve společnosti Stora Enso na starosti řízení rozvoje.

Dřevěné bytové domy jsou jednou z cest k udržitelné výstavbě. Zatím u nás ale příliš k vidění nejsou. O tom, proč se v Česku nestaví ze dřeva více a jak tuto situaci zlepšit, mluvili v podcastu Ekonews Pavel Tomek ze společnosti Skanska Residential a Tomáš Hýrek ze společnosti Stora Enso.

Druhá jmenovaná společnost vyrábí takzvané křížem lepené CLT desky, ze kterých se dřevěné bytové domy staví. Dodávala je například také na výstavbu prodejny Penny ve Skutči na Chrudimsku, která otevřela loni a podle prodejce jde o první celodřevěný diskont v Česku.

Bytovky ze dřeva v Česku zatím k vidění příliš nejsou. Jedním z důvodů mohou být přísné požární normy, které nyní povolují jen stavbu čtyřpodlažních budov a maximální dvanáctimetrovou výšku. Z desek se přitom dají stavět až dvacetipatrové domy.

„Z pohledu požární bezpečnosti jsou stavby z CLT panelů stejně bezpečné jako objekty realizované tradičním způsobem výstavby. Věříme proto, že i v české legislativě dojde k úpravám, které nám umožní širší využití dřeva do budoucna“ říká projektový manažer rezidenčního developera Skanska Pavel Tomek.

Právě Skanska stojí za dosud největším chystaným bytovým domem ze dřeva, který má vyrůst v pražských Jinonicích a ukáže možnosti ekologičtější výstavby ve městě. Na dům plánuje využít 1 600 metrů krychlových dřeva, které nahradí téměř polovinu celkového objemu betonu potřebného na výstavbu objektu konvenční metodou. Dřevostavba má mít také nižší uhlíkovou stopu, a to až o 560 tun CO2 , tedy o 28 procent méně oproti konvenční výstavbě.

Desky CLT patří mezi nejrozšířenější systém stavebního materiálu ze dřeva. Jejich využití ve stavebnictví má řadu předností od vytvoření lepšího klima v domě po zrychlení výstavby, která je až o čtvrtinu kratší oproti klasické železobetonové stavbě.

Stavebnictví je zodpovědné za 40 procent celosvětových emisí uhlíku souvisejících s energetikou, naproti tomu dřevo v sobě oxid uhličitý ukládá a může tak pomoci při snižování objemu emisí. Je efektivnější i z pohledu cirkulární ekonomiky, protože se dá udržitelněji zdemolovat a zreckylovat.

V podcastu se dále dozvíte například:

    • jaká je životnost dřevostaveb ve srovnání s železobetonovou stavbou
    • jak se chová dřevěná bytovka při požáru
    • proč je šetrnější k životnímu prostředí a jaké má výhody či nevýhody
    • co by pomohlo většímu rozšíření výstavby

Epizoda vznikla za podpory společnosti Skanska Residential a je součástí seriálu Udržitelný život.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.