Životní styl
Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.
Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.
Že se dá z 90 procent každodenně vařit z lokálních surovin, dokazuje podnikatel Pavel Drdel ve své restauraci Sůl a Řepa v jihočeských Strakonicích. Podporuje farmáře v regionu, díky čemuž ušetří spoustu emisí z dopravy, a navíc vaří téměř beze zbytků. Jak sám říká, je trochu fanatik.
Více než 15 tisíc běžců a přes 120 tisíc kelímků v ulicích, to byl výsledek sobotního půlmaratonu RunCzech v Praze. Podívali jsme se, jak si jedna z největších sportovních akcí v hlavním městě poradí s odpadem.
Čím dál tím více lidí si pořizuje do bytu roztomilá selátka. Jakmile se z nich ale vyloupnou velká prasata, zbavují se jich. Azyl Štětinka se o ně stará. Momentálně shání prostředky, aby mohl koupit pozemek a nabídnout důstojné prostředí až 40 prasatům.
Shein, Temu nebo Trendvol jsou ultra fast fashion značky, na které bude ve Francii přirážka. Sankce na toto zboží uvalil novým zákonem francouzský parlament. Jde o první zemi v Evropské unii, která k podobnému kroku přistoupila.
Trh s moderními látkovými plenami v posledních letech upadá. Podle výrobců se nová generace rodičů spíše přiklání k těm jednorázovým a látkové pleny již nejsou takovým trendem. Někteří čeští, ale i zahraniční výrobci, pokles neustáli a ukončili výrobu.
V Česku se pomalu rozbíhají šetrnější pohřby, zatím v podobě přírodního pohřbívání. Podle jejich propagátora Adama Vokáče je nejekologičtější pohřbívat celá těla do země, bez rakve, zavinuté v lněné látce. K této praxi máme ale kvůli přísné legislativě daleko.
Spotřební koš pro školní jídelny se má po třiceti letech změnit. Nejdříve ale až od ledna příštího roku. Neziskové organizace si stěžují na „šnečí“ tempo. Jídla, která neodpovídají nárokům na moderní stravování, přitom konzumuje 1,8 milionu žákyň a žáků v 8500 jídelnách.
Holubi jsou ve městech převážně vnímáni jako škůdci. Jejich trus ničí památky a kolují mýty o tom, že přenášejí různé nemoci. Mnohá města se proto snaží o jejich hubení, velmi často plynem. Ornitologové však namítají, že je to neefektivní metoda.
K menšímu plýtvání potravinami také přispívá i jejich správné skladování. Nechala jsem tedy do své kuchyně nahlédnout experty organizace Zachraň jídlo, aby mi poradili, jak potraviny skladovat lépe.
Používáme bio bavlnu, barvíme džíny mlhou a šetříme tak vodu, nepoužíváme toxické indigo, vyjmenovává bojovník proti fast fashion, Holanďan Bert van Son, jak se se snaží dělat udržitelnější džíny.