Jak zní les v Norsku, Indii nebo v Kanadě? To si můžete poslechnout na speciální zvukové mapě Sound of the forest. Najdete na ní uklidňující zvuky přírody z různých částí světa.

Zpěv ptáků, šumění lesa nebo zurčení vody. Zvuková mapa obsahuje nahrávky z více než třiceti zemí. Přehrát si je můžete zdarma a taky je můžete sami pořídit a na mapu umístit.

Mapu na svých stránkách zveřejnili organizátoři třídenního hudebního festivalu Timber, který se každoročně koná v anglickém národním parku Midlands uprostřed Anglie. Festival je oslavou spojení s přírodou prostřednictvím hudby a umění. Letos se však kvůli pandemii koronaviru nekonal.

Organizátoři proto přišli s nápadem, jak se se svými příznivci spojit na dálku, a to prostřednictvím zvukové mapy. Minutový zvukový záznam lesa ve svém okolí může nahrát každý a na mapu přidat. Nejvíc nahrávek je na mapě zatím z Anglie a zbytku Evropy. Z Česka je na mapě zatím jedna, a to ze Zlínska.

Nahrávky zvuků jsou určené k poslechu a také k tvorbě. Vybraní umělci budou ze zvuků vytvářet například hudbu nebo jiná umělecká díla, která se budou prezentovat na festivalu, který se má konat příští rok.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.