Sloužily nám jen pár týdnů, teď začínáme řešit, kam s nimi. Vánoční stromky se podle tradice vyhazují na Tři krále. Pro jejich likvidaci platí několik pravidel, obzvlášť, když bydlíte ve městě. V každém případě by měly být dobře odstrojené, aby neskončily svůj krátký život ve spalovně. 

Správný postup při vyhození stromku se liší podle přístupnosti a umístění popelnic na směsný odpad. Jestli máte veřejně přístupnou popelnici nebo kontejner na směsný odpad, můžete stromky odložit vedle nich. To se podle Pražských služeb týká například sídlišť.

Jinak je to v případě, kdy jsou popelnice na směsný odpad umístěné ve vnitroblocích, v klecích nebo když máte rodinný dům. Taková popelnice se považuje za neveřejnou, stromek u ní proto nenechávejte.

„V těchto případech je správným místem pro vysloužilý stromek separační stanoviště s barevnými kontejnery na tříděný odpad,“ uvádí tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Některé městské části podle něj organizují sběr vánočních stromků také na jimi vybraných místech v zájmu co největší čistoty veřejného prostoru. Doporučuje proto sledovat informace na webových stránkách konkrétní městské části.

V Praze se odložené vánoční stromky u popelnic na směsný odpad svážejí v obvyklých svozových dnech. Stromek by u popelnice neměl ležet déle než 24 hodin před tím, než ho popeláři odvezou. Stromky umístěné u barevných kontejnerů na tříděný odpad odveze speciální vozidlo v rámci pravidelných úklidů.

Kam stromek nedávat

Vánoční stromek nikdy nedávejte přímo do popelnice, protože by ji celou zaplnil. Nenechávejte ho ani na chodníku nebo na silnici. Neodnášejte ho ani lesa, kde by se mohla o případné zapomenuté ozdoby poranit zvěř.

V každém případě se z hlediska dopadu na životní prostředí vyplatí stromek dobře odstrojit, nenechávat na něm žádné zbytky řetězů, háčků a dalších drobnosti. Pak by totiž musel skončit jen ve spalovně.

Naopak řádně odstrojené stromky míří většinou do kompostáren, kde se z nich vyrábí dřevní štěpka, která se použije na výrobu kompostu a substrátu na zahrádky.

Pokud máte vlastní zahrádku, můžete stromek zlikvidovat sami – buď si z něj sami udělat štěpku a použít na kompost, nebo spálit. Případně ho darujte někomu, kdo ho dokáže takto využít. Stromek můžete také sami odvést do sběrného dvora.

Tipy, co s vysloužilým vánočním stromek přinesl i web Treehugger.com, a to hlavně pro majitele zahrad. Ti mohou stromečku dát aspoň na čas, než uschne, druhý život a udělat z něj na zahrádce přístřešek pro ptáky a také krmící stanici. Stačí jej znovu ozdobit, tentokrát dobrůtkami pro ptactvo.

Zajímavým nápadem je vhodit stromeček do rybníka, samozřejmě pokud jej máte na svém pozemku, anebo se o tom poradit s majiteli takové vodní plochy. Tím se stromek podle webu Treehugger může stát obydlím pro ryby.

V neposlední řadě si ze stromečku můžete vlastními silami a s nářadím něco vyrobit. Stovky nápadů najdete třeba na sítí Pinterest.

 

 

 

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.