Pokud vás po Vánocích hryže svědomí, když nesete použitý vánoční stromek k popelnicím, zkuste to letos jinak. Alternativou k živým řezaným stromkům mohou být stromky zasazené v květináči.

Nejlepší na stromku v květináči je právě to, že ho po svátcích nemusíte vyhazovat. Pokud máte zahradu, můžete jej zasadit, nebo nechat v květináči do dalších svátků. Případně je možné vysadit ho v lese.

Poptejte se po nich v lesních školkách nebo v zahradnictvích. Například v Praze je prodává známé Zahradnictví Chládek ve Střešovicích. Všechny vánoční stromečky v květináči, které tady koupíte, vyrostly v okrasné školce v jižních Čechách.

Speciální vánoční jedličky v květináči prodávají každoročně také Lesy hl. m. Prahy. Jde o lesní sazenice jedle bělokoré, která bývala nejčastějším jehličnanem v našich lesích, v průběhu 20. století ale prakticky vymizela, především kvůli nevhodnému způsobu hospodaření v lesích, vysoušení krajiny nebo průmyslovým emisím. Jeden stromek stojí sto korun a můžete jej ještě koupit v Hájovně v Divoké Šárce, v hájovně v Čimicích nebo v Chuchli.

Letos společnost připravila do prodeje celkem dva tisíce stromků, které byly přímo vypěstované a určené pro výsadbu v krajině. Pokud nemáte zahradu, můžete stromek zasadit 28. března 2021 v Kunratickém lese. Od 14:00 se tady budou vysloužilé vánoční jedličky zasazovat pod dohledem pražských lesníků. Tím pomůžete návratu jedle bělokoré do české přírody.

Vánoční stromek z půjčovny

Vánoční stromek v květináči jde také půjčit. Funguje to tak, že si stromek vyberete on-line, před Štědrým dnem vám ho přivezou a po Vánocích ho zase vrátíte. Stromky takto nabízejí tři půjčovny – www.pujcovnastromku.cz, www.pujcovna-stromku.cz (tady jsou stromky už rozebrané) a www.pronajemstromku.cz. O službu je ale velký zájem a stromky jsou zpravidla rozebrány už zkraje prosince. V první a třetí jmenované už jich zbývá jen pár.

Zdroj: www.pujcovnastromku.cz. Každý stromek má svoje jméno. O službu je velký zájem, půjčovna má prakticky vyprodáno.

Jak se o ně starat

Stromek v květináči potřebují o něco šetrnější péči než ten řezaný. Zásadní je zmírnit teplotní šok způsobený při přechodu ze zimy do tepla. Proto je dobré nechat ho zprvu někde na chodbě, v kočárkárně nebo na balkoně. Po umístění do pokoje stromek nedávejte k blízkosti topení.

A zalévejte. Alespoň jednou za tři dny odstátou vodou, jednou denně můžete na stromek rozprášit vodu na jehličí. Špičku stromku neseřezávejte, je důležitá pro jeho správný růst.

Alternativou k řezaným stromkům může být i ten umělý, ale úplně ekologická varianta to není, i když ho lze použít vícekrát.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.