Po vánočních svátcích a silvestru se okolí kontejnerů v hlavním městě proměnilo v barikády odpadu. Svozové firmy a městské části apelují na to, aby lidé sešlapávali plastové lahve a rozkládali lepenkové krabice. A když je kontejner plný, nevršili odpad kolem něj. Jedná se totiž o černou skládku, za kterou hrozí pokuty.

Svozy komunálního odpadu ve velké části metropole zajišťují Pražské služby, ve zbytku se o svoz dělí společnosti AVE, Ipodek – čisté město a Komwag má na starosti Prahu 2. Během svátků firmy posílily svozy směsného komunálního i tříděného odpadu, přesto to nestačilo. Kolem kontejnerů se vrší odpadky a vítr je rozptyluje do širokého okolí.

„V období Vánoc se tradičně potýkáme s daleko větším množstvím odpadků, krabic a papíru, plastu, kovů nebo skla. Standardní objemy nádob tak nemusí stačit. Proto prosíme veřejnost o spolupráci. Stačí krabice roztrhat, umělohmotné lahve a kovové plechovky sešlápnout. Nic na tom není. Přitom právě tato drobnost pomůže uvolnit místo v popelnici pro ostatní, známé a sousedy z okolí,“ říká mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický.

Pokud kapacita nebo počet černých nádob na směsný komunální odpad nestačí, je podle něj potřeba, aby majitel nebo správce objektu kontaktoval s požadavkem na změnu svou svozovou společnost. Ta pak přistaví další popelnici, nebo bude k té původní jezdit častěji. Jestliže nestačí kapacita nebo počet nádob na tříděný odpad, musí se občané obrátit na příslušnou městskou část – odbor životního prostředí. Jen úředníci mohou ve spolupráci s magistrátem objednat u svozových společností více barevných kontejnerů, nebo častější svoz těch stávajících.

Na dvoře lidé kontejnery nechtějí

Cílený novoroční úklid proběhl jen v centru hlavního města, které je silvestrovskými oslavami obvykle zatíženo nejvíce. Zajistily ho Pražské služby na základě objednávky magistrátu a pokynů z Technické správy komunikací (TSK) Praha.

V Praze 2 novoroční úklid neprobíhá. Jako jediná městská část spolupracuje se společností Komwag, která zajišťuje svoz odpadu, odstranění černých skládek nebo graffiti. „Speciální úklidové akce po svátcích neděláme, ale samozřejmě v případě, že dostaneme podnět od občanů, kolegové z odboru životního prostředí je řeší a domluví se s Komwagem na odstranění černé skládky, což je jakýkoli nepořádek, který se nachází mimo kontejnery,“ říká Andrea Zoulová, tisková mluvčí Prahy 2.

Zdroj: Pražské služby
Půda je zásobníkem pesticidů, které se z ní dostávají do podzemních vod pokaždé, když zaprší, říká hydrolog

Podnět lze jednoduše zadat na webu městské části do systému informačních map webgis. „Je to určitě lepší, než aby o tom občané diskutovali na Facebooku, na jehož detailní procházení nemáme kapacity,“ dodává.

Shoduje se svozovými firmami na tom, že jedním z problémů je to, jak občané odpadky do popelnic vkládají. „Hodně také zápasíme s neochotou občanů dát kontejnery do svých dvorů. Občané si stěžují, že odpadky hyzdí ulice. Je ale jasné, že kontejnery v ulicích k hromadění odpadu spíše vybízejí na rozdíl od těch ve vnitroblocích nebo v domě vedle výtahu, kde si to obyvatelé pohlídají,“ dodává Zoulová.

Doúklid si musí občané zaplatit

Dalším doporučením je, aby si občané hlídali svozové dny a snažili se odpad vynášet během nich. „V praxi by to znamenalo, že když přijdou ke kontejneru a vidí, že je plný, tak si odpad nechají do svozového dne doma. Udělá to ale málokdo,“ sdělil Ekonews Komarnický. Nejbližší termíny svozu, případně i naplněnost nádob, je možné ověřit prostřednictvím mapy tříděného odpadu.

Komarnický zároveň připomíná, že „doúklid“ kolem stanovišť tříděného odpadu provádí speciální čety několikrát týdně v závislosti na lokalitě. „Přijede auto s valníkem, uklidí a naloží nepořádek kolem barevných popelnic a odveze z místa pryč. U černé popelnice si ale musí občané uklízet sami, tak je systém nastavený. My jim kolem směsného odpadu můžeme uklidit, pokud si to objednají a zaplatí,“ upřesňuje Komarnický.

Zdroj: Pražské služby
Půda je zásobníkem pesticidů, které se z ní dostávají do podzemních vod pokaždé, když zaprší, říká hydrolog

S aktuálním stavem jsou spíše spokojeni v Praze 3, kde svoz zajišťuje společnost AVE. „Ve většině případů je komunální tříděný odpad v naší městské části vyvážen denně, ostatní stanoviště jsou tímto způsobem obsluhována čtyřikrát až pětkrát za týden, výjimečně třikrát za týden,“ sdělil tiskový mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich.

Podle něj pravidelně probíhá monitoring veřejných stanovišť tříděného odpadu a úklid případného nepořádku. I na Praze 3 shromažďují podněty občanů, a to skrze mobilní aplikaci Čistá Trojka.

„Pokud jsou někde veřejná stanoviště na tříděný odpad pravidelně přeplněná, informujeme pražský magistrát a žádáme jej zde o častější vývoz odpadu. (…) Za poslední čtyři roky se u tříděného odpadu podařilo výrazně navýšit svozové kapacity, například v případě papíru a skla je to až o 60 procent. Tříděný odpad se díky tomu vyváží častěji, přibyly úklidy kolem veřejných odpadových stanovišť a někde také samotné odpadové nádoby. Z tohoto pohledu tedy došlo k výraznému zlepšení,“ je přesvědčen Hannich.

Pomohou kontejnery „dva v jednom“?

Nepořádek po vánočních svátcích a silvestrovských oslavách se opakuje každý rok a nelze mu úplně zabránit, myslí si tisková mluvčí TSK Praha Barbora Lišková.

„Lidé tráví doma více času, a tím pádem vyprodukují i více odpadu. Zejména pak obalů vánočních dárků, které se snaží okamžitě likvidovat. Nekontrolují si svozové dny a odpad nechávají i kolem přeplněných popelnic. Letos tomu také nepomohl silný vítr, který odpadky rozfoukal do širšího okolí,“ říká Lišková.

Dle jejích slov bude TSK ulice a silnice postupně uklízet. „Je ale třeba dodat, že ne všechny komunikace jsou v naší správě. Některé plochy spravují městské části, některé soukromníci nebo developeři. Místa kolem kontejnerů mají zase často ve správě bytová družstva či SVJ, tedy zodpovídají za černé skládky, které se kolem tvoří. My průběžně odstraňujeme černé skládky kolem komunikací nebo pod mosty,“ uvádí. TSK má na úklid vyčleněno necelých devět set pracovníků, kteří pracují v režimu náhradních prací.

Podle radního pro veřejný prostor a životní prostředí Prahy 5 Milana Vrkoče má letos dojít ke zlepšení v důsledku zavedení takzvaného multikomoditního sběru. „Ten sníží počet kontejnerů ve veřejném prostoru. Venkovní stanoviště, která využívá naprostá většina Pražanů, postupně přecházejí na variantu dva v jednom. Do žlutých kontejnerů, označených samolepkou „multikomoditní sběr“, je možné vyhazovat společně s plasty i nápojové kartony.

U domovních popelnic na plast je zavedený sběr ve variantě tři v jednom: do nádoby lze nově kromě plastů odhazovat i kovové obaly a tetrapaky,“ líčí Vrkoč. Zda se bude opravdu jednat o zlepšení, se teprve ukáže. Už nyní jsou na některých místech „multikomoditní“ kontejnery přeplněné.

Na řadu přicházejí stromečky

V lednu a v únoru bude také probíhat svoz živých odstrojených stromků. Ty lze odložit vedle veřejně přístupných kontejnerů na směsný odpad, nebo veřejných stanovišť na tříděný odpad. I v tomto případě je žádoucí sladit jejich odložení s harmonogramem svozu odpadu. Výjimka platí pro vysloužilé umělé stromky, které patří do sběrného dvora.

Organizaci celopražského odpadového hospodářství má na starosti hlavní město, tiskový mluvčí ale do uzávěrky článku na otázky Ekonews nereagoval.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.