Domácí sluneční elektrárna je v době vysokých cen energií jednou z možností, jak si účet za elektřinu výrazně snížit. Na její pořízení přispívá stát podle velikosti elektrárny nebo dalších technologií, které si spolu s ní pořídíte. Návratnost investice je dnes rychlejší a může být zpět za čtyři roky.

Kolik fotovoltaických panelů umístit na střechu, aby stačily pokrýt spotřebu domu, závisí zejména na energetické náročnosti domácnosti a na tom, jak rodina využívá či do budoucna chce využívat elektrickou energii. Odborníci se shodují, že volba nejvhodnějšího řešení je vždy individuální.

S financováním domácí fotovoltaiky umí pomoci banky, které nabízí půjčky přesně pro tento účel. „Pokud klienti nemají dostatek vlastních prostředků, můžou využít naši Půjčku na udržitelné technologie, pomocí které je možné výhodně financovat nejen fotovoltaiku, ale také tepelné čerpadlo či technologie na šetrné hospodaření s vodou,“ říká Pavel Pecen, specialista spotřebitelského financování Komerční banky. Financování od KB lze využít na první zálohovou platbu prakticky ihned po podpisu smlouvy. Další peníze z půjčky je pak možné čerpat postupně podle potřeby a rychlosti realizace.

Půjčkou na udržitelné technologie od Komerční banky je možné financovat celou investici, včetně příslušenství a instalace až do výše 2,5 milionu korun, nebo překlenovací úvěr pouze na dotaci z programu Nová zelená úsporám, která může pokrýt až polovinu ceny projektu. Jakmile dotace dorazí, lze jí úvěr částečně umořit ve formě předčasné splátky, nebo zcela splatit, a to kdykoli a bez poplatků. „Klient si může navíc k půjčce sjednat pojištění schopnosti splácet, které mu kryje záda v případě finančních potíží. Pokud si pojištění sjedná do 31. prosince letošního roku, první rok ho zaplatíme za něj,“ doplňuje Pecen.

Kam fotovoltaiku umístit

Množství využitelné solární energie závisí na umístění a sklonu fotovoltaické elektrárny. Ideální pro její umístění je střecha o sklonu 35 až 45 stupňů orientovaná na jih. V případě směřování na jihovýchod nebo jihozápad klesá výkon jen minimálně. U panelů mířících na západ či východ je pokles o něco větší, i tak se dá ale východní a západní strana kombinovat.

Podle Petra Šikuly, specialisty na fotovoltaiku ze společnosti Enbra, která se zabývá prodejem fotovoltaických systémů, má smysl umístění na jakoukoliv světovou stranu kromě severu. „Lze kombinovat východní a západní stranu, přičemž fotovoltaika o výkonu 10 kWp znamená plochu zhruba 48 metrů čtverečních střechy,” říká.

Stavební povolení u zařízení do celkového výkonu 20 kWp není potřeba. U všech typů instalací je ale povinnost oznámit ji provozovateli distribuční sítě a následně s ním uzavřít smlouvu o připojení do distribuční soustavy. Důležitá u střech, zvláště těch rovných, je jejich nosnost. Tu musí posoudit statik.

Tepelné čerpadlo je možné pořídit si z dotace i na úvěr

Jak velký výkon potřebujete

Na fotovoltaickou elektrárnu je možné čerpat dotace, které mohou dosáhnout až poloviny pořizovací ceny. Maximální výše příspěvku ve většině krajů činí dvěstě tisíc korun, dalších pět tisíc pak tvoří dotace na projekt. Při kombinaci s tepelným čerpadlem, která patří z hlediska efektivity k těm optimálním, lze dosáhnout i na vyšší částky.

Pro jak velkou elektrárnu se rozhodnout, závisí podle Alice Horákové z tiskového oddělení společnosti ČEZ na řadě faktorů. K těm patří počet členů domácnosti, rozložení spotřeby elektřiny v průběhu dne, způsob vytápění a ohřevu teplé vody, možnosti střechy, způsob využívání fotovoltaiky nebo možnost ukládat vyrobenou elektřinu do baterie. „Při zadávání poptávky požadujte od dodavatele co nejkomplexnější posouzení projektu,” nabádá Horáková.

Pro představu, jak velkou investici solární elektrárna představuje, se nabízí příklad od zmíněné společnosti Enbra. Největší elektrárna, kterou dodává, má výkon 10 kWp s velkokapacitní baterii o výkonu 18,7 kWh, což znamená investici ve výši 550 tisíc korun.

„Díky dotaci se vám ale vrátí 205 tisíc korun. Pořizovací cena je pak asi 350 000 Kč, přičemž elektrárna vyrobí zhruba 10 MWh ročně,“ říká Petr Šikula. Při současné ceně zastropované na devíti korunách (např. ke dni 1. 12. 2022) se investice do elektrárny o výkonu 10 kWp vrátí za čtyři roky. Ročně může přinést úsporu okolo 90 tisíc korun.

Experti varují před ukvapenými nákupy tepelných čerpadel. Šetřit se dá i jinak, radí

Kombinace fotovoltaiky a dalších technologií

Při rozhodování, jaké řešení zvolit, je také důležité, jestli jde o novostavbu, rekonstrukci staršího objektu nebo jestli ji pořizujete samostatně. U nově projektovaných domů lze rovnou počítat například s prostorem pro tepelné čerpadlo a baterie, což je kombinace, která následné náklady na vytápění srazí na minimum.

V případě starších staveb velmi záleží na tom, jaká je jejich energetická náročnost a jak jsou v současnosti vytápěny. Pokud nahrazujete i starší kotel, pak se vyplatí o kombinaci s čerpadlem a bateriemi uvažovat. „Jestliže to ale současný stav neumožňuje nebo jsou pro vás vstupní náklady příliš vysoké, můžete energii přesměrovat třeba právě do ohřevu vody,” říká Alice Horáková z ČEZ.

Důležité je podle ní také zajistit, aby domácnost vyrobenou elektřinu v maximální možné míře spotřebovala, aby byla návratnost počáteční investice co nejkratší. „Pokud vážně zvažujete kombinaci fotovoltaiky a tepelného čerpadla, doporučujeme důkladně pročíst nabídku a zjistit si technické informace. Pouze pár společností/systémů v rámci Česka totiž umí tepelné čerpadlo efektivně řídit skrz fovotoltaiku. Například předtápět domácnost či nádrže na teplou vodu, zvolit řízené vychladnutí domácnosti v případě, že druhý den má svítit slunce a je velký předpoklad, že fotovoltaika vyrobí dostatek elektřiny pro provoz čerpadla a podobně,” vysvětluje Horáková.

Jak se stát energeticky soběstačným? Pomůže i nová legislativa

Jak fotovoltaiku využívat

Pro co nejlepší využití fotovoltaiky je rovněž vhodné změnit i doposud zažité návyky. Například pouštění pračky nebo dalších energeticky náročných spotřebičů s odloženým startem. Pokud jste až doteď byli zvyklí využívat tak zvaný noční proud nebo jste tarify neřešili vůbec, s fotovoltaikou byste se měli naučit zapínat spotřebiče ideálně přes poledne, kdy jede výroba elektřiny ze slunce na plný výkon.

Stejné pravidlo použijte i v případě bojleru, který pomocí solárních panelů ohřívá vodu v domě či bytě. Bojler nastavte tak, aby ohříval vodu tehdy, kdy je slunce nejsilnější, tedy opět kolem poledne. Velký smysl dává fotovoltaika také ve spojení s elektromobilitou, která je velice pravděpodobně budoucností dopravy. Přinejmenším té osobní. Možnost dobíjet baterie elektromobilu přímo z fotovoltaiky je ekologické i ekonomicky zajímavé řešení, jak auto na baterie napájet.

Článek je součástí série o energetických úsporách, jejímž partnerem je Komerční banka.

Redakce

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.