Biodiverzita
Čím bohatší je biologická rozmanitost, tím je ekosystém odolnější a stabilnější. A na tom závisejí lidé, kteří v ekosystémech žijí, hospodaří a podnikají. Ztráta biodiverzity se nedávno zařadila mezi nejzávažnější globální hrozby.
Čím bohatší je biologická rozmanitost, tím je ekosystém odolnější a stabilnější. A na tom závisejí lidé, kteří v ekosystémech žijí, hospodaří a podnikají. Ztráta biodiverzity se nedávno zařadila mezi nejzávažnější globální hrozby.
Ve středočeských Milošovicích na Kutnohorsku stojí Farma Cihlář, kde se selská tradice snoubí s regenerativními postupy. Rodinný podnik se snaží rozvíjet poctivé zemědělství a vyrábí mléčné produkty s respektem k přírodě i zvířatům.
Téma biodiverzity je pro byznys energetického koncernu ČEZ významné. „Pro nás je důležité, jak fungujeme v přírodě a jak nás příroda ovlivňuje, a proto je to pro nás materiální téma a musíme se mu věnovat,“ vysvětluje Michaela Chaloupková, členka představenstva Skupiny ČEZ a její ESG officer.
Skotští výzkumníci přišli na to, jak zabránit kunám požírat tetřeví vejce. V kritickém období roku je přikrmují, a tím pomáhají tetřevům vychovat mladé.
Jedenáct procent z 252 léků, které jsou pro lidstvo podle Světové zdravotnické organizace základní, je výhradně rostlinného původu. To znamená, že bez přírodních zdrojů by o ně lidstvo přišlo. Vyrobit je totiž neumí.
Celosvětový úbytek mrchožroutů, jako jsou hyeny a supi, ohrožuje nejen ekosystémy, ale také lidské zdraví. Aktuální studie vědců ze Stanfordovy univerzity odhalila nové souvislosti.
Více než půlka světového HDP je závislá na přírodě a fungujících ekosystémech. Dopady jejich degradace začínají pociťovat i firmy, a proto začínají pečovat o biodiverzitu. ČEZ se se zavázal k dosažení pozitivního dopadu na biodiverzitu do roku 2030.
Jako lidé jsme nadáni rozumem a vědomím sebe sama, což nám dává příležitost podporovat životní prostředí, a tím posilovat náš vlastní ekosystém. Co konkrétně tedy můžeme pro hmyz dělat na našich zahradách, balkonech, v obcích a regionech?
Organizace spojených národů uvádí, že čelíme takzvané trojité planetární krizi. Označuje tímto termínem současně probíhající a vzájemně propojené jevy: změnu klimatu, ztrátu biologické rozmanitosti a nárůst znečištění.
Rozmanitost druhů, ekosystémů a přírodních procesů dlouho stála v porovnání s klimatickou změnou na okraji zájmu firem. To se však rychle mění. Velké společnosti začínají vnímat úbytek přírody jako významné podnikatelské riziko.
Na polabské farmě v Semicích zkraje května sklidili první ředkvičky, jarní cibulky a saláty „little gem“. Cukety teprve klíčí. Hana Sahulová Součková na necelých 40 hektarech půdy pěstuje brambory, zeleninu, ale také jedlé květy. O odbyt se jí stará Košík.cz a restaurace.