Bára Kebová

Vyhazování jídla v restauracích je často zbytečné, ale situace se lepší

Bára Kebová se zabývá plýtváním potravinami v gastronomických provozech v projektu Zachraň jídlo. O téma se začala zajímat poté, co mezi bakalářským a magisterským studiem pracovala rok v kuchyni jedné restaurace. Plýtvání v gastro provozech se stalo i tématem její dipolomové práce, v níž se snažila stanovit kriéria toho, co je to vlastně udržitelná restaurace.

V rámci projektu Zachraň jídlo se Bára Kebová zúčastnila unikátního dvouletého průzkumu, který sledoval plýtvání jídlem v jídelnách a fast foodech. Vyplynulo z něj, že se v těchto provozech vyhodí až 27 tisíc tun jídla ročně. Nejvíc odpadu vzniká přímo v kuchyni v rámci přípravy jídla. Nejčastěji se vyhazuje zelenina, ovoce nebo pečivo.

V nadnárodních řetězcích fast foodů se musí vyhodit jídlo i se sebemenší nedokonalostí. Do koše míří třeba hranolky, které se nevydají během několika minut od usmažení. Podle Báry Kebové jde o zbytečné plýtvání, ale snana o větší efektivitu a šetrnost je velká. Šetření je v zájmu samotných restaurací, protože jde o jejich peníze. „Situace se postupně lepší, dost tomu pomáhají i technologie. Například založené na různých predikcích poptávky v konkrétní denní době,“ říká.

V čem dalším mohou technologie pomoci? Co ještě zjistil dvouletý průzkum o plývání v gastro provozovnách? A jaký je vyhnutelný a nevyhnutelný odpad? Zjistíte v podcastu.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.