Udržitelná a etická móda je čím dál větší téma. Máme pro vás tipy na tři aplikace, které vám pomohou zorientovat se ve složení oblečení, ukážou vám pravou hodnotu kousku, který jste si do šatníku pořídili a pomohou s výměnou či prodejem už nepotřebného oblečení.

Scan4Chem

K výrobě oblečení, ale i dalšího spotřebního zboží, se často používají toxické látky, které mohou způsobit rakovinu, nevratné genetické změny a další potíže. Nazývají se „látky vzbuzující mimořádné obavy“ (SVHC) a najdeme je v oblečení, obuvi, nábytku, hračkách nebo v elektronice. Tyto látky se do těla dostávají přes pokožku nebo vdechnutím a kromě zdravotních rizik škodí i v přírodě, kde se hromadí v půdě a vodě i na více než sto let.

Dobrá zpráva je, že Evropská unie začátkem listopadu omezila 33 nebezpečných látek v textiliích, jak už jsme psali v tomto článku. V něm ale také zmiňujeme, že i přes tato opatření se s nebezpečnými látkami v oblečení můžete setkat, jak ukázal test dětských rukavic, který provedl ekologický spolek Arnika.

Aplikace Scan4Chem.

Na základě evropské legislativy vás výrobce či prodávající na vaši žádost musí informovat, zda výrobek nebezpečné látky obsahuje. Tyto informace můžete zjistit prostřednictvím aplikace Scan4Chem. Naskenujete do ní čárový kód (můžete jej i vepsat, nebo napsat název výrobku) a aplikace vám zobrazí, jestli nějaké nebezpečné látky obsahuje.

Aplikace je napojená na databázi, do které zadávají informace sami výrobci a prodejci. Pokud v ní daný výrobek chybí, můžete výrobci odeslat dotaz na obsah látek. Odpověď bude nahrána do databáze a už v ní zůstane. Bude tak k dispozici dalším spotřebitelům. Myšlenka je taková, že čím více dotazů prostřednictvím aplikace zašlete, tím více informací budou muset výrobci a prodejci zveřejnit.

Aplikace byla vyvinuta v rámci evropského projektu Life Ask Reach, který pomáhá spotřebitelům získávat informace o nebezpečných látkách ve výrobcích. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem iOS a Android a je zdarma.

Alpaka

Jde o aplikaci vytvořenou v Česku. Její tvůrkyně Steffi Černá kdysi sama řešila cestu k udržitelnějšímu šatníku a na základě svých zkušeností vyvinula Alpaku s cílem pomoci lidem na cestě ke slow fashion. Aplikace má několik funkcí.

Asi tou nejzajímavější je výpočet „cost per wear (CPW) oblečení „, který vám ukáže pravou hodnotu vámi zakoupeného oblečení. Ukazuje ji ne z pohledu ceny, ale kvality, výdrže a počtu nošení. Do aplikace vyfotíte a uložíte své oblečení, zadáte u něj cenu a zaznamenáváte frekvenci nošení. Na základě spočítaného CPW uvidíte, který kus oblečení se vám nejvíc vyplatilo koupit.

Aplikace Alpaka.

Další funkcí aplikace je sekce Stores, kde je sdružena nabídka e-shopů s udržitelnou a etickou módou. Jde o produkty výrobců, kteří splňují parametry etické výroby – nezatěžují životní prostředí a nepoužívají toxické látky. Můžete vyhledávat mezi různými druhy oblečení.

Aplikace má také sekci For Swap, kde můžete měnit oblečení s ostatními uživateli ve vašem okolí. V den vzniku článku (6.12.2020) aplikace hlásila, že na sekci se pracuje a bude brzy k dispozici. Aplikace je zdarma a v současné době je dostupná pro zařízení se systémem iOS.

Vinted

Oblíbená platforma pro prodej a nákup oblečení či bot z druhé ruky. Jde v podstatě sociální síť, kde si vytvoříte svůj profil a dostáváte (a také udělujete) hodnocení na základě toho, jak obchod probíhal, zda byl férový.

V aplikaci můžete prodávat, nakupovat, měnit nebo darovat. Je to hlavně o oblečení, seženete tady ale spoustu dalších věcí jako třeba kočárky, kola nebo lyže. Základní funkce aplikace, jako je možnost nakupovat a prodávat je zdarma. Za příplatek je topování, které zajistí, že se vámi prodávaný kousek objeví na začátku kategorie a na zdi.

Aplikace Vinted.

Vinted není vyloženě zaměřený na etickou či ekologickou módu. Najdete tady levné i značkové oblečení v různém stavu od obnošeného po úplně nové nepoužité. Nákup oblečení z druhé ruky ale pomáhá snižovat nadprodukci módního průmyslu. Ekologie je v tomto případě o tom, že oblečení se nevyhodí, ale dále použije. Tím se zamezuje plýtvání, snižuje se environmentální stopa, omezují emise oxidu uhličitého a šetří obří spotřeba vody, které je k výrobě oblečení zapotřebí.

Stejnou úsporu představují i second handy, které se nyní stále více přesouvají do online.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.