Nadcházející rok přinese několik velkých změn v oblasti udržitelnosti a ekologie, které se dotknou nejen firem a obcí, ale i běžných spotřebitelů. K většině z nich vedla dlouhá cesta a nejde o žádné náhlé překvapení. Přesto vyvolávají velké debaty, hlavně ze strany dotčených stran.

Zákon o odpadech

Od ledna začne platit dlouho očekávaný zákon o odpadech. Hlavní změny, které přináší, jsou následující (podrobněji se jim budeme věnovat v dalších článcích):

  • Postupně se bude zvyšovat skládkovací poplatek, v roce 2021 z nynějších 500 na 800 korun za tunu komunálního odpadu. V roce 2029 má být 1850 korun a o rok později by mělo být skládkování využitelných a recyklovatelných odpadů zakázané. Původně to měl být rok 2024.
  • Podle pravidel Evropské unie musí Česko za pět let recyklovat 55 procent komunálního odpadu, dnes (2019) je tento podíl 41 procent. Proto musí být skládkování znevýhodněno, aby se zvýšil tlak na přesměrování odpadů jinam a na nastartování recyklačního průmyslu.
  • Obce budou moci využívat tak zvanou třídící slevu, která by podle Ministerstva životního prostředí měla zajistit, aby nebyly dotčeny zvýšením skládkovacího poplatku a zároveň, aby byly motivovány k třídění.

Zákaz jednorázových plastových výrobků

Další velkou změnou příštího roku, na kterou postupně výrobci a prodejci reagují, je zákaz jednorázových plastových výrobků. Ty už nebude možné od července roku 2021 uvádět do oběhu. Ještě rok se ale budou moci doprodávat.

Zákaz se týká následujících plastových výrobků, včetně těch z bioplastů:

  • Plastové vatové tyčinky
  • Plastové příbory, talíře
  • Plastová brčka a míchátka
  • Plastové tyčky k balónkům
  • Nádoby na potraviny a nápoje z expandovaného polystyrénu
  • Produkty z oxo-rozložitelných plastů

Větší opravitelnost výrobků

V roce 2021 začne také platit důležitá norma vycházející opět z ustanovení Evropské komise. Podle nich je třeba, aby výrobky byly co nejvíce opravitelné, nekončily na skládkách a recyklovaly se. Což je například u elektroodpadu celosvětově velký problém.

V Česku se od příštího března bude podobná norma týkat bílého elektra a všech displejů včetně televizních. „Konkrétně to znamená, že mají být dostupnější náhradní díly, a to po dobu až deseti let, nikoli pouze po dobu záruky, jako je tomu často dnes,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro Reportér Premium Jan Charvát, šéf Opravárny.

Povinné bude také snadné rozebrání výrobků. To například znamená, že by měl být přístroj pouze sešroubovaný, nikoli snýtovaný. Dostupné by měly být i manuály, jak věc snadno opravit.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.