Poslanci dnes ve třetím čtení schválili novelu zákona nazývanou „Lex OZE I“. Výsledek hlasování znamená značné zjednodušení administrativy pro domácnosti i živnostníky investující do pořízení obnovitelných zdrojů (OZE).

Novela zvyšuje hranice pro povinnost žádat o licenci na výrobu elektřiny od Energetického úřadu a rovněž pro povinnost žádat o územní rozhodnutí a stavební povolení pro výrobny z obnovitelných zdrojů na 50 kW (dosud platí 10, respektive 20 kW). Takový výkon je obvyklý například pro bytové domy nebo živnostníky.

„Je to výborná zpráva pro miliony samovýrobců, zejména domácností v bytových domech, ale také pro živnostníky, firmy, obce a spolky, kterým zákon zjednoduší pořízení obnovitelného zdroje,” uvedl Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie. Podle Aleše Hradeckého z Cechu akumulace tím prakticky odpadá veškerá administrativa.

Novela zároveň zavádí princip posuzování obnovitelných zdrojů energie jakožto veřejného zájmu a zjednodušuje procesy pro větší obnovitelné zdroje.

Poslanci naopak odmítli kontroverzní pozměňovací návrh poslance Václava Krále (ODS), který chtěl zakázat odpojení bytových domů od tepláren kvůli instalaci vlastních zdrojů jako jsou tepelná čerpadla či solární panely.

„Právě nové solární nebo větrné elektrárny jsou klíčem k rychlé náhradě ruského zemního plynu a současně nejlevnějším řešením pro dekarbonizaci české energetiky. Pokud novelu přijme i Senát, půjde o jeden z nejzásadnější impulsů pro restart rozvoje solárních a větrných elektráren v Česku,“ komentuje výsledky hlasování Poslanecké sněmovny Martin Sedlák Programový ředitel Svazu moderní energetiky.

S ohledem na legislativní proces lze předpokládat začátek účinnosti v průběhu prvního kvartálu roku 2023.

Malí výrobci elektřiny od nového roku vydělají více na prodeji přebytků

Panely do každé rodiny

Ministerstvo průmyslu a obchodu současně připravuje další novelu Energetického zákona, takzvaný Lex OZE 2, která umožní sdílení energie. Všichni spotřebitelé energie se budou moci nově zapojit do výroby a sdílení energie: chalupáři si budou vyrábět elektřinu pro byty ve městech, podnikatelé dodávat přebytky elektřiny a bioplynu do svých poboček, sousedům, rodině či přátelům a školní budovy zásobovat třeba plavecké bazény.

LEX OZE 2 byl předložen do meziresortního připomínkového řízení, termín pro předkládání připomínek skončil 5. prosince a nyní se s nimi ministerstvo průmyslu vypořádává.

Hnutí Duha upozornilo na to, že podle studie EGÚ Brno mohou projekty obnovitelné komunitní energetiky obcí a bytových domů vyrobit 12 715 GWh elektřiny, tedy pokrýt 79 procent spotřeby domácností.

„Fotovoltaický panel by měl být běžnou součástí domu, jako třeba trouba na pečení a proto je dobře, pokud do toho nebudou úřady lidem zbytečně mluvit. Je však potřeba jít dál a jako stát lidem nebrání sdílet upečené buchty se sousedy, neměl by bránit ani sdílení vyrobené čisté místní elektřiny,“ říká Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí Duha a dodává, že stát by měl naopak zajistit dostatečnou kapacitu sítí, aby se nové potřebné zdroje mohly připojovat bez problémů a bez čekání.

Pro větší projekty obnovitelných zdrojů – jako jsou větrné elektrárny – je podle něj navíc potřeba vyčlenit zóny rozvoje v místech s nejnižšími kolizemi s ochranou přírody a bydlení lidí a tam jejich výstavbu ještě více zjednodušit a upřednostnit.

 

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.