Dobrovolníci po celé České republice se dnes zapojili do tradiční akce Ukliďme Česko. Ačkoli podzimní část bývá slabší než ta jarní, v plánu je dnes podle organizátorů zhruba 300 akcí, nicméně od začátku roku jich proběhlo už téměř 4800.

„Uklízejí školáci, politici, úředníci, skauti, děti z dětských domovů, vysokoškoláci, důchodci, programátoři, lékaři, prodavači, ekologové, turisti, pejskaři, pankáči,“ píše se na webu Ukliďme Česko, přičemž vzhledem k blížícím se volbám do zastupitelstev bude zejména druhých jmenovaných více než obvykle.

„Uklízet bude samozřejmě i spousta starostů a kandidátů, protože je to možnost, jak se zviditelnit,“ říká Radek Janoušek, který je zodpovědný za propagaci akce s tím, že za celý podzim eviduje 650 akcí, což je dosavadní rekord. Za celý loňský rok proběhlo 2496 úklidů. 

„Jarní část bývá silnější. Nicméně na podzim se tradičně připojujeme k World Cleanup Day,“ dodává a pochvaluje si, že letos vzrostl i počet přihlášených škol. Pozadu nezůstávají ani firmy, které si sesbírané odpadky mohou započítat do svých udržitelných reportů a pochlubit se k přírodě přívětivou firemní kulturou. I jejich zájem o úklid podle Janouška roste. Akce je tak už dlouhodobě spjata například s Komerční bankou, která je jejím generálním partnerem.

Letošní novinkou je i e-shop, kde je možné zakoupit si trika, nálepky ale také KPZ pro organizátory za dotovanou cenu od společnosti Tierra Verde. KPZ balíček z bio bavlny obsahuje jednorázové rukavice, pytle na odpadky nebo hygienický gel.

Velký spor o skládky. Policie stíhá na popud Čáslavi odpadovou firmu AVE CZ, padla i žaloba na stát

Politika a odpadky

V Praze 10 dnes uklízel například „pirát“ Pavel Hájek, zastupitel městské části, který současně vyučuje v ZŠ v Rybníčkách a za Českou pirátskou stranu kandiduje ze čtvrté pozice. S dobrovolníky se sešel na bývalém vlakové zastávce Praha-Strašnice, která se má stát součástí projektu Drážní promenády. „Jsem tady za školu,“ odmítal politickou agendu s tím, že úklidových akcí se účastní se zastupitelským klubem pravidelně.

Hájek nakonec společně se zhruba dvěma desítkami dobrovolníků vysbíral zhruba stejný počet pytlů s odpadky a účastníky informoval, že Drážní promenáda bude hotová nejspíše až v roce 2026 s ohledem na počet stran, které do výstavby vstupují a k projektu se vyjadřují.

V Praze 10 dnes uklízí i jeho politická rivalka, senátorka Renata Chmelová kandidující za koalici VLASTA a STAN s podporou KDU-ČSL, kterou nedávno odvolali z funkce starostky kvůli napojení na bývalého primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), kterého policie trestně stíhá v kauze Dozimetr. Chmelová Ekonews v SMS napsala, že bude uklízet okolí Botiče v lokalitě Trojmezí. Tuto lokalitu dlouhodobě brání proti developerům.

Život vedle skládky, to jsou požáry, špinavá voda a boje o peníze, popisuje zastupitel Hořovic

Sbírat a sportovat najednou

Dobrovolníci se do akce přihlašují na webové stránce Uklidmecesko.cz, kde vyplní registrační formulář a na interaktivní mapě úklidů si vyberou nejvíce sympatickou skupinu, ke které se připojí. V termínu akce se pak sejdou na místě a uklidí. Svoz odpadu si domlouvají organizátoři s municipalitami.

Komu nestačí úklid okolí dvakrát za rok, může se začít věnovat i aktivitě s názvem „Plogging“, kterou v Česku od roku 2018 zaštiťuje Asociace společenské odpovědnosti (A-CSR). V kostce: lidé běhají a přitom sbírají odpad, kterého je plno nejen kolem běžeckých tras. Cílem A-CSR je s lidmi a firmami vysbírat padesát tisíc tašek odpadu. Zatím web hlásí 14 055 tašek.

Takzvaný „littering“, tedy odhazování odpadků do přírody, je fenoménem, který trápí asi všechny obce, nejvíce ty s velkým turistickým ruchem. Například Iniciativa pro zálohování, která sdružuje pětici nápojářských firem, by ráda zavedla zálohování pro plasty a plechovky a tím tento jev potírala.

Zdroj: Ukliďme Česko

Termíny úklidů 2023

Hlavní jarní úklidový den: sobota 1. dubna 2023

Hlavní podzimní úklidový den (World Cleanup Day 2023): sobota 16. září 2023

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.