ESG report bude muset v Česku za dva roky zveřejňovat 200 až 250 firem, pokud projde omnibus
Zprávu o udržitelnosti mělo za letošní rok podle platné směrnice CSRD publikovat téměř dva tisíce firem. Reálně mohlo jít zhruba o tisícovku, protože za řadu z nich by reportovala mateřská společnost. Návrh Evropské komise zvaný omnibus však tyto počty výrazně sníží.
Býci jsou v regenerativním zemědělství krotcí jako beránci, říká chovatel
Na sjezdovkách v Deštném v Orlických horách je živo i v létě. Sebastian Ehl na nich pase krávy. S chovem skotu navázal na svého tátu i dědu, ale chce to dělat trochu jinak. Stádo přehání každý den na novou pastvinu. Proč to dělá?
Proč Rusko nesnáší Green Deal aneb Obnovitelné zdroje jsou „zlo“
Rusko se snaží zastavit politiku ochrany klimatu a přechod na klimaticky šetrnou ekonomiku prostřednictvím dezinformačních kampaní v podstatě ve všech státech Severoatlantické aliance. Nejnovější zpráva NATO mapuje jeho působení.
Tlačí se k nám fíky a kaki. Meruňky na tom nejsou dobře, říká odborník na pěstování ovoce v Česku
Silné jarní mrazy v kombinaci s mírnou zimou přinesly letos velké ztráty pro ovocnáře. Jaké druhy ovoce mají u nás budoucnost a které nikoliv? Problematikou pěstování se zabývá Tomáš Jan z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.
Jste náš dodavatel, tak dodejte ESG data. Obchodníci chtějí informace o uhlíkové stopě či obalech
Firemní pravidla ESG jsou pro velké odběratele jako jsou třeba obchodní řetězce stále důležitější. Nejpozději za rok 2025 bude většina z nich povinně sestavovat nefinanční zprávu, takže je zajímají i nefinanční data jejich dodavatelů.
Chce „prodávat“ obnovu přírody. Ze záliby z dětství buduje realitní podnikatel zelený byznys
Láska k obojživelníkům Prokopovi Svobodovi vydržela dodnes. Svůj nový byznys totiž postavil na obnově zanedbaných přírodních lokalit. Zatím ho dotuje, ale předpokládá, že se pozemky časem zhodnotí.
Jižní Evropa „hoří“, turisté hledají na dovolenou chladnější sever
S tím, jak země jižní Evropy čelí vlnám veder, zintenzivněným klimatickou změnou, hledají turisté země, kde se trochu ochladí. Jako dovolenkové místo posilují severské státy nebo Baltské moře.
Šéf SBTi rezignoval poté, co respektovaná organizace čelila kritice kvůli offsetům
Šéf SBTi Luiz Amaral rezignoval. Vedení globální respektované iniciativy, která hodnotí dekarbonizační cíle firem na základě vědeckých poznatků, v poslední době čelilo kritice, když oznámilo svůj záměr povolit větší využití offsetů pro snižování emisí z dodavatelského řetězce.
KVÍZ: Zjistěte, jak cestovat zodpovědně a „pomalu“
Cestování dává příležitost prozkoumat rozmanitost jiných kultur a obohacuje o nové zážitky a cenné zkušenosti. Otestujte se, co víte o principech pomalého cestování, úspornějších metodách přepravy a jak můžete podpořit místní komunity.
Kosmetika ve skle, v plastu nebo bez obalu? Po prodeji do vlastních nádob zákazníci moc netouží
Jako slepé cesty už se ukázaly některé snahy o zavádění ekologičtějších obalů u drogistického a kosmetického zboží. Třeba sklo nakonec nemusí být ekologičtější, zákazníci také většinou nemají zájem stáčet si výrobky do vlastních nádob.
Centra měst trpí kvůli vedrům. Rychlejší reakci na klimatickou změnu brání památková ochrana
Má přednost ochrana památek, nebo životního prostředí? Judikaturní posun ve střetu ochrany klimatu a památkové ochraně nastal v případě rozsudku Krajského soudu v Plzni z listopadu 2022, který se věnoval možnosti instalace fotovoltaických panelů na střeše domu v památkové zóně Plzeň-Lobzy.
Zákaz klecových chovů se blíží. Stále v nich je ale téměř polovina nosnic
Zákaz klecových chovů nosnic v Česku má platit od ledna 2027. Téměř tři miliony jich však ještě žijí v podmínkách, které podle expertů na welfare zvířat nejsou důstojné. Drůbežáři si stěžují na vysoké náklady a konkurenční nevýhodu, protože v mnoha zemích k zákazu nepřistoupili.
Konec minilahviček, igeliťáků a pidikečupů. Kelímky na kávu či jednorázové obaly ve fast foodech přežily
Na hlavu každého Evropana dnes připadá 190 kilo obalů ročně. Omezit toto číslo a rostoucí trend se snaží EU novou legislativou zasahující spotřebitele, obchodníky, restaurace i hotely.
Třetina jídla uvařeného ve školních jídelnách končí v koši. Zachraň jídlo představilo výsledky výzkumu
Ročně každá školní jídelna vyhodí potraviny v hodnotě přibližně 600 tisíc korun. Jako odpad končí třetina všech uvařených pokrmů. Vyplývá to z výsledků výzkumu o plýtvání jídlem ve školních jídelnách, který představila organizace Zachraň jídlo.
Plastové lahve pro děti obsahují škodlivé změkčovadlo. Nejvíce se do nich uvolňuje mytím v myčce
Z opakovaně použitelných plastových lahví na pití pro děti unikají nebezpečné chemikálie a spousta látek, které ani nelze určit. Nejhorší výsledky koncentrací změkčovadel vykázaly nápoje z lahví, které prošly myčkou a simulant nápoje v nich stál delší dobu.