Pitná voda je ze své podstaty udržitelná, protože „bez obalu“ vytéká doma z kohoutku. Ne ale vždy. V případě havárie vody je možné, že před dům v Praze nepřistaví cisternu, ale modré kádě s desítkami plastových sáčků obsahujících vodu. 

Blýskající se sáčky házejí na slunci odlesky na celou ulici a obsahují dva litry vody. Za den bez tekoucí vody vytvoří pěknou kupičku odpadu, který skončí na skládce anebo v lepším případě ve spalovně. Sáčky na sobě nesou značku C/PE, což značí kombinovaný nerecyklovatelný obal.

„Balící folie, ze které se sáčky vyrábí se po použití likviduje vyhozením do směsného odpadu, což je uvedeno i na obalu,“ uvádí Marcela Segeťová, manažerka útvaru komunikace a marketingu Pražských vodovodů a kanalizací.

Mluvčí pražských vodáren zároveň vysvětluje, proč se voda nevozí v cisterně, ale v sáčcích. „Jde o naši nadstandardní doplňkovou službu dodávky pitné vody v náhradním balení, kterou poskytujeme zejména držitelům platného průkazu osoby se zdravotním postižením. Také ji poskytujeme místo cisteren v zimním období, kdy nastávají mrazy,“ uvádí s tím, že cisternám při teplotách pod nulou (které donedávna byly), zamrzají kohouty.

Službu zvyšující dostupnost pitné vody, ale produkující jednorázové obaly, poskytují vodárny v Praze už od roku 2015. Podle mluvčí je u odběratelů oblíbená, neboť se se sáčky s pitnou vodou dobře manipuluje. A kontejner se dá přistavit i tam, kam se cisterna nevejde. Na druhou stranu ale po něm zůstane nerecyklovatelný odpad. Trvanlivost má také podle obalu voda jen dva měsíce.

Kdo vlastní stíhanou firmu AVE CZ? Křetínský, Pražák i náměstkyně ministra spravedlnosti

Voda v náhradním balení tvoří jen zlomek celkem dodané pitné vody do sítě, ale její množství podle poslední výroční zprávy mírně narostlo. V roce 2021 celkem Pražské vodovody a kanalizace vyrobily 285 kontejnerů s pitnou vodou. Do jednoho kontejneru se vejde zhruba sto sáčků.

Do projektu už je zapojeno 21 městských částí Prahy. Balení vody do sáčků probíhá podle starší tiskové zprávy v úpravně vody Káraný.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.