Plastové sáčky s kečupem, miniaturní hotelové šampony a sprchové gely nebo jednorázové plastové obaly na ovoce a zeleninu budou od roku 2030 v Evropské unii nejspíše zakázány. Zmizí i plastové fólie na zavazadla na letištích a mikrotenové sáčky. Vyplývá to z předběžné dohody o revizi „obalové směrnice“.

Jednorázové papírové obaly ve fastfoodech a papírové kelímky na kávu zatím nebudou zakázány ve prospěch opětovně použitelného nádobí, jak zněl původní návrh nařízení o obalech a obalových odpadech. Evropská unie to bude vyžadovat jen u deseti procent nabídky. „Take-away“ provozovny nicméně budou muset umožnit zákazníkům přinést si na jídlo a nápoje vlastní nádoby, pokud budou chtít. A bez „přirážek“. Z obalů, které přicházejí do styku s potravinami, také zmizí takzvané „věčné chemikálie“ PFAS.

Nová pravidla mají snížit rostoucí množství odpadu a podpořit opakované použití a recyklaci. Zákon chce omezit množství používaných obalů o pět procent do roku 2030 a o 15 procent do roku 2040, obojí v porovnání s rokem 2018. Dnes každý Evropan vyprodukuje v průměru 190 kilogramů obalového odpadu na hlavu ročně.

„V současné době máme i my k dispozici pouze tiskové zprávy Evropského parlamentu a Rady. Přepravní obaly z lepenky – s výjimkou obalů pro nepotravinářský elektronický obchod – tedy zůstanou z cílů opětovného použití vyloučeny, jak navrhla Komise, Parlament a Rada vzhledem k vysoké míře recyklace obalů z papíru či lepenky. Mnoho otázek však zůstává nezodpovězeno. Ke kompromisu se proto budeme moci vyjádřit až poté, co budeme mít k dispozici kompletní znění nařízení se všemi podrobnými definicemi a texty,“ sdělil Walo Hinterberger, předseda Svazu výrobců vlnitých lepenek.

Plýtvat obaly, nebo potravinami?

Zástupci segmentu hotelů a restaurací (HORECA) jsou konkrétnější a zdůrazňují hygienickou stránku věci. „Opakovaně upozorňujeme na obavy našeho průmyslu ohledně navrhovaných omezení pro jednorázové hotelové miniaturní obaly pro kosmetické výrobky, stejně jako pro jednorázové obaly v gastronomii. Pokud nebude systém nastaven tak, aby reflektoval současné požadavky hygieny, potřeby zákazníků a možnosti samotných poskytovatelů ubytovacích a stravovacích služeb, může mít jeho aplikace spíše negativní dopad i do životního prostředí,“ tvrdí Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

„Alternativní řešení v restauracích, například formou větších balení pro spotřebitele nebo podávání dochucovacích přísad z větších balení v miskách, povede ke zvyšování potravinových odpadů, které se pohostinství dlouhodobě snaží eliminovat,“ tvrdí Stárek.

Předčasné soudy zatím nechce vynášet ani Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky. „Měli jsme řadu připomínek, protože některé nápady by sice omezily odpad z obalů, například omezení jednorázových obalů pro ovoce a zeleninu, ale na druhou stranu by to znamenalo výrazný nárůst potravinového odpadu. Návrh nařízení o obalech tlačí na snížení objemu obalů, aktuální revize ‚Waste Framework Directive‘ zase tlačí na omezení potravinového odpadu. Jedno bohužel vylučuje druhé,“ myslí si Prouza.

Kelímky Starbucks či obaly na jídlo z Lidlu a Albertu obsahovaly škodlivé látky

Zálohování bude povinné, pokud země nemá jiný plán

Legislativa také upřesňuje postoj Unie k zálohování. Země, které zálohování nemají, například Itálie, Španělsko či Česko, je budou muset zavést do roku 2029, aby docílily 90procentní návratnosti plastových lahví a plechovek, píše se v tiskové zprávě. Povinné to není, pokud se dané zemi podaří docílit více než 80procentního sběru těchto obalů do roku 2026 a představí strategii, jak se dostat na 90 procent.

Produkce obalů a odpadové hospodářství dosahují v EU obratu ve výši 370 miliard eur. Recyklace je čím dál častější, ale obalový odpad roste rychleji. Za poslední dekádu se jeho množství zvýšilo o 25 procent, a pokud nedojde ke zvratu, stoupne do roku 2030 o dalších 19 procent. U plastového odpadu z obalů se očekává 46procentní růst do roku 2030. Aby směrnice platila, musí ji ještě schválit Evropský parlament a členské státy, což mohou podle médií zkomplikovat nadcházející evropské volby.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.