Zemědělství

Jak hospodařit s půdou, aby na ní mohly pěstovat plodiny i budoucí generace? Co dělat, abychom byli schopni zadržovat vodu v krajině? Proč farmáři zkoušejí regenerativní zemědělství? Na tyto otázky se Ekonews snaží najít odpověď.

Čerstvé šťávy obsahují koktejl několika pesticidů, byť v povolených množstvích, zjistili hygienici

Spotřebitelé předpokládají, že když si koupí čerstvou šťávu v ovocném baru, dělají pro své zdraví to nejlepší. Pražští hygienici se rozhodli prověřit, zda tomu tak skutečně je, a otestovali 14 vzorků z různých barů na pesticidy. V žádném z nápojů k překročení limitů nedošlo, ve většině se ovšem vyskytovalo několik různých pesticidů.

Irena Buřívalová|2023-11-11T00:44:26+01:0011. listopadu 2023| Zemědělství, Životní styl| , , |

O udržitelný len je zájem. České lnářství ale prakticky vymizelo a příze se často vozí z Číny

Kdo by neznal pohádku Jak krtek ke kalhotkám přišel? Ačkoli krtek zatím do zapomenutí neupadl, o výrobě lněného oblečení se to říci nedá. Tradiční české odvětví marně čeká na impuls, který nejspíše nepřijde. Přitom udržitelné textilie, jako je len, jsou v kurzu.

Irena Buřívalová|2023-10-16T22:41:39+02:0017. října 2023| Zemědělství| , |

Klimaticky neutrální bramborové placky? Snaha dobrá, ale nic takového neexistuje, varují experti

Firmy stále častěji uvádějí na trh produkty, o kterých tvrdí, že jsou klimaticky neutrální. Často toho dosahují offsetováním, tedy nakupováním „zelených odpustků“. Výrobce zaplatí externí organizaci, která za dané peníze třeba vysadí stromy. Ale to může být problém, varuje evropská spotřebitelská organizace i další experti.

Nutrie, pajasan, křídlatky, blíží se sršeň asijská. Invazivní druhy přispívají k vymírání původních rostlin a živočichů

Invazní druhy jsou globální hrozbou pro přírodu, ekonomiku, potravinovou bezpečnost i lidské zdraví. Platí to i pro Česko. Bolševník, nutrie, křídlatky už jsou zde delší dobu, nyní se blíží sršeň asijská. Jeho příchodu se nevyhneme, říkají experti a chystají plán, jak se na něj připravit.

Ekologičtí zemědělci mají od září vyšší Farmářskou školu. Většinu studia stráví praxí

První vyšší odborná škola zaměřená na ekologické a biodynamické zemědělství začala fungovat v Praze. Sídlí v prostorách Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Ruzyni. Přihlášku ke studiu letos podalo šedesát zájemců.

Potraviny jsou levnější, než by měly být, upozornil řetězec. Platí za ně budoucí generace

Málokdo by si dnes stěžoval, že potraviny jsou příliš levné. Někteří vědci jsou ovšem toho názoru, že tomu tak je. Do ceny se totiž nepočítají negativní dopady jejich výroby na přírodu, počínaje úbytkem úrodné půdy přes pokles biodiverzity a konče vyššími náklady zdravotního systému třeba kvůli používání pesticidů.

Samoobslužné prodejny mohou být nejkratší cestou, jak dostat jídlo z pole na talíř. Zvítězily v soutěži

Obchod bez obsluhy, ale zato s nonstop otevírací dobou pomůže farmářům dopravit snadno výrobky k lidem. Vstup na osobní údaje má pak zaručit, že si z regálů nikdo nic neprávem neodnese. Koncept prodejen, z nichž některé už v tuzemsku fungují, ocenil letošní ročník soutěže Challenge Lab.

Prší, a přece je sucho. Srážek padá jako v minulosti, ale kvůli teplejšímu podnebí vody ubývá

Česko zasáhlo sucho dříve než obvykle. Jeho důsledky trápí zemědělce i vodohospodáře, negativně ovlivňují živočichy, rostliny i krajinu. Problémem není úbytek srážek, které se v ročním úhrnu moc nemění, ale zvyšující se teploty, kvůli nimž se voda rychleji vypařuje.

Přejít nahoru