Zuzana Holá

Společenská odpovědnost není udržitelnost, hodně firem pojmy zaměňuje

Zuzana Holá má ve společnosti Vodafone na starosti udržitelnost, komunikaci a rovněž CSR projekty v rámci Nadace Vodafone.

Společenská odpovědnost, udržitelnost a ESG. To jsou pojmy, které dnes v byznysu rezonují. Jsou všude kolem nás, ale řada firem je stále ještě zaměňuje, i když se situace pomalu lepší.

Jak v ESG podcastu uvádí Zuzana Holá, která má udržitelnost na starosti ve společnosti Vodafone, CSR neboli společenská odpovědnost je „must have“ hlavně pro velké firmy. „Najdete si hezký projekt, který slouží komunitě, životnímu prostředí a financujete jej ze zisku,“ popisuje Holá, která měla tyto projekty mimo jiné na starosti v předchozím působišti, v obchodním řetězci Lidl.

Udržitelnost je něco jiného. Zahrnuje celý hodnotový řetězec od zdrojů podnikání, které firma používá, po to, jak se stará o lidi, jaký dopad má její podnikání na zákazníky, dodavatele, životní prostředí.

„Spousta firem pojmy zaměňuje. Je jim jedno, jestli říkají společenská odpovědnost nebo udržitelnost, znamená to pro ně pořád pěkný CSR projekt. Ten sice může být bohulibý, ale problém je, že jde ze zisku, což znamená, že se firma nedívá na jádro podnikání, kde má největší dopad na společnost, zdroje, okolí,“ uvádí Holá. A v tom je základní problém.

V podcastu se dále dozvíte:

  • jak to funguje ve Vodafone, kde není udržitelnost podřízena přímo generálnímu řediteli, k čemuž nabádají všechny příručky a kurzy
  • co vidí ve firmě v oblasti udržitelnosti jako oříšek
  • jak se vyrovnávají s počítáním uhlíkové stopy ve Scope 3, postrachu všech firem, kam spadají emise zákazníků a dodavatelů
  • co pro Vodafone bude znamenat směrnice CSRD o nefinančním reportingu
  • jak se dívají na offsety.

Epizoda ESG podcastu vznikla za podpory společnosti Moneta Money Bank.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.