Na území hlavního města Prahy se nachází necelých třináct set fotovoltaických elektráren, od těch nejmenších na střechách po velké zdroje na okrajích města. Jejich celkový výkon dosahuje 24,5 megawattu, což je o třetinu méně než v Brně.

Elektřinu ze slunce na základě licence vyrábí podle evidence Energetického regulačního úřadu v Praze 1283 provozoven. V Brně jde o 558 fotovoltaických elektráren, jejichž výkon dosahuje 37,4 megawattu.

„Pokud bychom se podívali na rozložení 1283 pražských subjektů dle typu osoby, zjistíme, že 920 provozoven spravují podnikající fyzické osoby a 362 právnické osoby,“ uvádí datový analytik brněnského magistrátu Martin Dvořák. Ten pro Ekonews zpracoval grafickou podobu fotovoltaiky v Praze na základě dat Energetického regulačního úřadu.

„Právnické osoby však vygenerují 18,4 MWe, fyzické osoby pouze 6,04 MWe. Největší provozovna spravovaná fyzickou osobou má 40 kilowattů,“ dodává Dvořák k situaci v Praze.

Jak se postupně „rozsvěcelo“ Brno. Rozvoj fotovoltaiky během posledních šestnácti let

Fotovoltaik na střechách bude přibývat

Největšími pražskými elektrárnami jsou dva zdroje Enfinity v Horních Počernicích, které dohromady mají 5,5 megawattu instalovaného výkonu. Třetí největší je Tecom ve Kbelích s výkonem 0,56 MWe. Rozdíl mezi Prahou a Brnem ovlivňuje skutečnost, že brněnská elektrárna na bývalém letišti v Tuřanech je téměř čtyřikrát větší než tyto tři zdroje dohromady.

„U srovnání výkonu fotovoltaik v Praze a Brně hraje pravděpodobně roli omezenost volných ploch. Nicméně nyní se již trend bude narovnávat, kdy se klade větší důraz na instalace na budovách, s čím se zase pojí problematika únosnosti střech, ochrany proti blesku,“ uvádí Jaroslav Klusák, šéf Pražského společenství obnovitelné energie.

Zdroj: ERÚ

Největší pražská fotovoltaika patří do skupiny Energy 21, která v tuzemsku provozuje podle údajů z obchodního rejstříku za rok 2021 jednatřicet elektráren o výkonu přes 60 megawattů a řadí se k největším zdejším hráčům v solárním byznysu. Elektrárna v Horních Počernicích funguje od roku 2010, v posledních letech mívá podle obchodního rejstříku tržby 45 až 47 milionů korun a zisk mezi 13 a 17 miliony.

V Brně dominuje zmíněná elektrárna v Tuřanech, která je čtvrtým největším fotovoltaickým zdrojem v Česku. Celková čísla týkající se výkonu fotovoltaických elektráren v Praze a Brně jsou nicméně ve skutečnosti o trochu větší. Od roku 2016 totiž platí novela energetického zákona, která umožnila provozovat výrobnu elektřiny připojenou k  soustavě do instalovaného výkonu deseti kilowattů bez licence. Martin Dvořák odhaduje, že se do statistik nedostalo pět až deset megawattů celkového instalovaného výkonu.

Zdroj: ERÚ
Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.