Lukáš Hataš

Před nákupem staršího elektromobilu si ujasněte, jak ho budete využívat.

Lukáš Hataš je výkonným ředitelem Asociace pro elektromobilitu České republiky. Elektromobilitou se zabývá už 10 let a v autech na baterky má najeto už přes půl milionu kilometrů.

Před nákupem elektormobilu z druhé ruky je podle Lukáše Hataše dobré nejdříve si ujasnit, na co ho budete využívat. Jestli jen na cesty do práce a na nákupy, nebo se s ním budete chtít vydávat i na delší trasy.

Na rozdíl od aut se spalovacím motorem podle něj není tak důležitý počet ujetých kilometrů, protože u aut na baterku bývá minium mechanického opotřebení. Co se týče stáří elektromobilů, tak ty, které bez větších kompromisů nahradí auta se spalovacím motorem, podle něj pocházejí z éry posledních pěti let. Starší modely nemusejí mít rychlodobíjení, což může zkomplikovat případné delší trasy.

„Také bych šel spíš po autech, kterých bylo prodáno poměrně hodně, ne do žádných exotických pokusů, kde pak může být problém sehnat někoho, kdo tomu autu bude rozumět,“ radí.

V podcastu se dále dozvíte, podle čeho se ještě při nákupu ojetého elektromobilu řídit a kam se případně obrátit o radu. Poslechnete si také, co jsou auta na bateriový leasing a proč se jim raději vyhnout.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.