Chystaný zákon o zálohování PET lahví a plechovek začne nejspíše platit až v roce 2025. Zákazníci řetězců z německé skupiny Schwarz-Gruppe, tedy prodejen Lidl a Kaufland si systém zkoušejí už nyní. Lidl navíc nyní rozšiřuje pilotní projekt na další čtyři prodejny v Česku. Jedná se o Pardubice, Ústí nad Labem, Karlovy Vary a Zlín.

Zpětný odběr PET lahví a plechovek spustily Lidl a Kaufland koncem února letošního roku. Obě společnosti instalovaly automaty do třech svých prodejen, celkem tedy do šesti provozoven. Za vracené obaly dávají zákazníkům slevy, například za šest PETek či plechovek dvacet procent na balené vody.

Během prvních sedmi měsíců pilotního projektu přinesli zákazníci zpět do prodejen Lidl celkem 320 tisíc nápojových obalů. Nyní obchodník automaty na zpětný odběr PET lahví a plechovek rozšiřuje (od 23. října) do Lidlu v Pardubicích (Poděbradská), Ústí nad Labem (Krčínova), Karlových Varů (Dolní Kamenná) a do Zlína (Nábřeží).  Během listopadu bude spuštěn zpětný odběr PET lahví a plechovek v další prodejně Lidl, v Hradci Králové v ulici Brněnská.

„Pozitivní čísla v rámci červnového vyhodnocení pilotu nás utvrdila v tom, že tento projekt má smysl. Vzhledem ke skutečnosti, že automaty přijímají nejen PET lahve a plechovky, ale také skleněné lahve od piva, rozhodli jsme se vyjít vstříc našim zákazníkům a instalovat do těchto prodejen hned dva, abychom zajistili plynulé vracení nápojových obalů,“ říká mluvčí Lidlu Iveta Barabášová.

Řetězec si rovněž pochvaluje zjištění, že pro řadu lidí slevový kupón představuje jen jednu z motivací nápojové obaly vracet. Na základě počtu vydaných a uplatněných kuponů je zřejmé, že více než 65 procent zákazníků Lidlu vrací PET lahve a plechovky z přesvědčení, a ne za účelem získání slevy na budoucí nákup vybraných nápojů.

Švédská expertka na zálohování Anna Larsson z mezinárodní platformy Reloop si nicméně myslí, že finanční motivace je napříč Evropu tím hlavním důvodem vysoké úspěšnosti systému, která činí zhruba 90 procent. Nicméně, až bude platit zálohování na ostro, lidé budou vracet lahve a plechovky oproti záloze, která bude pravděpodobně činit čtyři až pět korun.

V Česku vznikne 11 tisíc sběrných míst na zálohované PET lahve a plechovky

Podle Studie materiálových toků PET nápojových obalů v ČR z roku 2016 od Institutu cirkulární ekonomiky sice stávající systém zajistí 78procentní sběr PET lahví, ale u pouze 40 procent z toho dochází ke skutečné materiálové recyklaci. Část skončí například jako palivo v cementárnách. Je to i z toho důvodu, že ve žlutých kontejnerech se veškerý plastový odpad míchá a navzájem kontaminuje a lahve se do něj hází sešlápnuté.

Čekání na detaily

Ministerstvo životního prostředí aktuálně připravuje návrh změny zákona o obalech, který chce v paragrafovém znění představit do konce letošního roku. Nejdříve by tak systém zálohování mohl začít fungovat v polovině roku 2025. Do té doby budou muset všechny evropské státy sbírat 77 procent plastových lahví.

Zálohy by se měly týkat všech nealkoholických nápojů v plastových lahvích o objemu 0,1 až 3 litry a alkoholických nápojů do 15 procent alkoholu v plastových lahvích. Dále také všech nealkoholických nápojů v plechovkách o velikosti 0,1 až 3 litry a nápoje s obsahem do 15 procent alkoholu v plechovkách. Přesnou výši zálohy ještě určí vyhláška k zákonu. Návrh počítá se čtyřmi až pěti korunami.

Podle nápojářů sdružených v Iniciativě pro zálohování by však bylo dobré ještě zvážit i tříkorunovou zálohu. „Myslíme, že je dobré neopouštět tříkorunovou zálohu, protože ta dobře funguje u vratných skleněných pivních lahví, kde mají návratnost přes 90 procent a některé pivovary dokonce 98 procent,“ uvedla Kristýna Havligerová, mluvčí Iniciativy pro zálohování.

Výše zálohy nesmí odrazovat od nákupu, říká mluvčí Iniciativy pro zálohování

Češi podle Iniciativy zálohy na PET lahve a plechovky jednoznačně podporují a nevadí jim ani skladování vypitých nápojových obalů doma či jejich vracení zpět do obchodu, což v průzkumu potvrdilo až 79 procent respondentů.

Návrh počítá s tím, že by bylo zapojeno co nejvíce prodejen, tedy všechny nad 50 metrů čtverečních povinně, včetně čerpacích stanic, ostatní dobrovolně. Dohromady by se mělo jednat o přibližně 11 tisíc sběrných míst.

Podle odhadů Svazu obchodu a cestovního ruchu budou počáteční investice do celého systému vyžadovat od řetězců pět miliard korun. Další více než miliardu pak bude podle analýzy, kterou si nechal Svaz vypracovat, stát roční provoz systému. Systém záloh na PET lahve a plechovky funguje na Slovensku už více než rok a půl a podle červencového průzkumu vnímá naprostá většina slovenské populace (93 %) jeho zavedení jako jednoznačně správný krok. Tam činí výše zálohy v přepočtu necelé čtyři koruny. 

Partnerem tohoto článku je společnost Lidl.

redakce
redakce

Komerční obsah označený jako Brandnews připravuje redakce Ekonews ve spolupráci s obchodními partnery. Jejich cílem je informovat o zajímavých produktech a tématech a propojit partnery se čtenáři.