Eliška Bulínová a Lucie Křenová založily minulý rok v létě první českou půjčovnu slow fashion. Jeden z jejich modelů se dokonce objevil na pražském Fashion Weeku. V rozhovoru zakladatelky popisují, jak výpůjčky fungují a jak si Češi na udržitelnou módu zvykají.

„Nemusíte zbytečně nakupovat a zahlcovat svůj šatník a zároveň máte radost z něčeho nového,“ vysvětluje Eliška Bulínová, spoluzakladatelka udržitelné půjčovny Fashiontéka.„Řekla bych, že Češi se sdílenou ekonomikou už zkušenost mají, jenom je to u nás trochu zpožděné,“ dodává druhá ze zakladatelek Lucie Křenová.

Loni v červnu jste založily Fashiontéku, jak k tomu došlo?

Bulínová: Chtěly jsme stihnout letní svatební sezónu. Přesně v tuhle roční dobu si každá žena zažila složité shánění šatů na svatbu kamarádky. Model si pak na sebe už nikdy znova nevzala. Chceme našim zákaznicím ukázat nový pohled, že například zmiňovaná svatba kamarádky je chvíle, kdy si mohou něco kvalitního půjčit namísto zbytečného nákupu.

Jak se Fashiontéka liší od běžných půjčoven společenských šatů?

Křenová: Fashiontéka je půjčovna semi-formálního oblečení, které je udržitelné a lokální. Zaměřujeme se na eticky vyrobené modely a na naše české designéry. Jsme první půjčovna slow fashion v České republice. V zahraničí podobné koncepty fungují už několik let, není to nová věc pod sluncem. Najdeme je ve Spojených státech, Británii, Německu i Skandinávii. U nás je spíše zvykem si půjčovat oblečení pouze na velké události, jako jsou plesy nebo svatby. Na dovolenou nebo prodloužený víkend si už ale pro šaty do půjčovny nechodíme. To je to nové, co přinášíme – udržitelnější způsob, jak si osvěžit šatník kvalitním kouskem od lokálního návrháře, který je díky půjčování dostupnější.

Bulínová: Šaty si u nás můžete půjčit na čtyři nebo sedm dní. Jsou to modely, které se hodí na jednu konkrétní příležitost. Máme na webu i kategorii výpůjčky na dvacet osm dní. Jsou to více volnočasové kousky, které jsou vhodné na každodenní nošení. Nemusíte zbytečně nakupovat a zahlcovat svůj šatník a zároveň máte radost z něčeho nového. Po měsíci šaty vrátíte a můžete si zase půjčit nové, nebo si dát pauzu.

V tuzemsku zatím další půjčovny s udržitelnou módou nejsou. Chtějí si Češi pomalou módu půjčovat?

Bulínová: Začátky byly vlažné. Je to nová služba na trhu. Pořád musíme hodně komunikovat o tom, že půjčování módy je jednou z možností rozšíření šatníku. Vidíme ale taky, že se půjčování v jiných odvětvích postupně stále více rozvíjí.

Křenová: Už jsme si zvykli na služby, jako je Airbnb, což je také takový způsob „půjčování si“ bydlení. Využíváme sdílená kola nebo koloběžky. Netflix a Spotify jsou taky vlastně půjčovna. Řekla bych, že Češi se sdílenou ekonomikou už zkušenost mají, jenom je to u nás trochu zpožděné. Máme ale pocit, že se přístup k pomalé módě mění.

Bulínová: V posledních letech je vidět například velký trend u second hand módy. Zároveň se mnohem více řeší i udržitelnost. Před pár lety se o ní v médiích vůbec nemluvilo. Letos se na Chodově otevřel No neke store s oblečením z druhé ruky. Je to skvělé znamení pro rozvoj slow fashion.

"Sekáč" v chrámu konzumu. No Neke testují cirkulární prodejnu v pražském nákupním centru

Kolik modelů máte v nabídce?

Bulínová: Na začátku jsme měly třicet unikátních modelů. Teď jich máme šedesát a další rozšíření plánujeme na jaro letošního roku.

Křenová: Většina modelů je v jedné velikosti, ale často investujeme do one size modelů, které padnou co nejvíce postavám. Nejde jenom o oversized oblečení, některé šaty jsou šité jako regular, a přesto sedí postavě s velikostí S, M, L. Výběr je mnohem větší, než se z nabídky zdá.

Netajíme se ani tím, že některé naše kousky oblečení pocházejí z druhé ruky. Protože i to spadá do myšlenky cirkularity módy. Snažíme se oblečení udržet co nejdéle v oběhu, zvlášť když se jedná o kvalitní kousky lokální módy.

Bulínová: Příkladem modelu z druhé ruky v naší nabídce jsou šaty české značky MELA, které jsou skoro nejpůjčovanější. S nabídkou odkoupení nás oslovila jedna slečna. Šaty měla jednou na sobě a věděla, že už je nevyužije, a nabídla je nám. Je to spojení oblečení z druhé ruky a půjčovny, které se nám líbí.

Jak výpůjčka probíhá?

Eliška: Na webu si vyberete konkrétní model a rezervujete si ho podle toho, na jak dlouho ho potřebujete. Model je vám doručen do Zásilkovny. Nenabízíme možnost doručení domů, ale pouze na sběrné místo, protože je to ekologičtější. Používáme recyklované a znovupoužitelné krabice a šatní vaky, ve kterých šaty odesíláme. Když je chcete vrátit, tak je vložíte do vaku a krabice a pošlete zpět s kódem pro vrácení zase přes sběrné místo.

Křenová: Ještě vám v poslední den výpůjčky přijde e-mail s upozorněním, že dneska je už na čase vrátit šaty zpátky. Nemusíte myslet téměř na nic.

Šaty si mohou zákazníci půjčit na čtyři, sedm nebo dvacet osm dní. Jak zjistí, že je model v danou dobu volný?

Křenová: Na stránkách máme rezervační kalendář, podobně jako když si rezervujete ubytování nebo hodinu ve „fitku“. Vidíte v něm dny, kdy jsou šaty volné.

Bulínová: Kalendář je dostupný jen na čtyři měsíce dopředu, protože kdyby si teď někdo rezervoval model za rok, nejsme schopné zajistit, že bude v odpovídající kondici. Většina výpůjček je zatím na poslední chvíli. Takhle se náš model dostal i na Prague Fashion Week. Herečka Natalie Halouzková potřebovala růžový kousek a nic doma neměla. Sama má vztah k udržitelnosti, my jsme ji oslovily s nabídkou a ona zrovna ten den šaty potřebovala. Všechno se hezky sešlo.

Co musí zákazník před vrácením se šaty udělat?

Bulínová: Šaty neperete. Pokud na nich bude nějaký flíček, tak to nevadí, zabalíte je a odešlete zpátky. Nemusíte se o ně nijak starat.

Stačí nosit to, co máme doma ve skříni. Všechno už máme, říkají propagátorky udržitelné módy

Vrátily se šaty někdy poničené?

Bulínová: Párkrát se už stalo, že šaty přišly zpátky s uvolněným švem nebo malou dírkou. Jsou to ale jenom kosmetické škody, které se dají jednoduše napravit. Řešily jsme i malé skvrnky. Všechno je to ale jen běžné opotřebení. Oblečení je od toho, aby se nosilo a aby si ho zákaznice užily. Nemusí se na něj bát sáhnout.

Šaty si nejde vyzkoušet předem. Co když zákazníkovi nebudou sedět?

Bulínová: V případě, že vám kousek nesedí, tak nám stačí zavolat a my zařídíme rychlou výměnu za jiný model nebo peníze vrátíme. Snažíme se mít u všech modelů detailní popis rozměrů a velikostí. Současně ke každému kousku přidáváme i naše osobní pocity, zda látka pruží, zda jsou šaty upnuté přes boky nebo například jestli sednou i větší velikosti.

Křenová: Zatím je to ale věc, která se ještě nestala. Šaty vždy našim zákaznicím sedly.

Jaké návrháře a značky máte v nabídce?

Bulínová: Spolupracujeme s návrhářkami, jako jsou Josefina Bakošová, Lay Sedláková, Jana Mikešová, Lucie Václav, Lada Vyvialová, a českými značkami Anamé, We Concept a Cirkulo. S většinou značek máme přímou spolupráci. Samy jsme jim přišly představit koncept půjčovny a téměř vždycky jsme měly skvělou odezvu. Setkaly jsme se i s tím, že jsme někomu návrh představily a on řekl, že nechce být jeho součástí. To plně respektujeme.

Křenová: Některé zahraniční značky, které máme v nabídce, jsme ale neoslovily. Na dálku je to komplikované.

Některé módní řetězce a značky se pouze tváří „zeleně“. Jak se ujišťujete, že jde o opravdu udržitelnou značku?

Křenová: U lokálních návrhářů máme garanci, že oblečení šijí u nás. A u těch zahraničních značek využíváme skvělou platformu Good on you, na které si můžeme ověřit, že je značka opravdu udržitelná, že se chová férově ke svým zaměstnancům a neplýtvá přírodními zdroji. Chceme si být vždy jisté, že to není jenom značka, která používá udržitelnost jako komunikační taktiku.

Oblečení z odpadu i kukuřice. Ostravská firma Nilmore získala injekci devět milionů korun

Jste na začátku. Kolik výpůjček měsíčně zprostředkujete?

Křenová: Jsme na trhu půl roku, nemáme za sebou celý kalendářní rok, a tak nemůžeme ještě nabídnout ucelené statistiky. Vloni třeba třetina výpůjček proběhla v předvánoční večírkové době, takže sezónnost v poptávce hraje roli. Za loňský rok jsme se pohybovaly v řádu desítek výpůjček a letos čekáme, že budeme v řádu stovek.

Bulínová: Jsme limitované i velikostí naší nabídky. Vzhledem k dopravě a nutné údržbě se jeden model může půjčit nanejvýš dvakrát za měsíc.

Plánujete do budoucna kamennou půjčovnu, ve které by si lidé mohli šaty vyzkoušet?

Bulínová: Kamenná půjčovna by se nám líbila. Je ale škoda, že bychom se musely omezit jen na jedno město, v našem případě Prahu. Mezičasem bychom chtěly přidat na web doplněk, který by umožnil virtuální „kabinky“. Zákaznice by si mohly vyzkoušet, jestli jim sedne střih nebo barva.

Křenová: Je to ještě poměrně nová technická vychytávka. Do této chvíle se používala spíše pro produkty, jako je make-up. Technologie, která dokáže model uzpůsobit celé postavě, je poměrně komplikovaná. Vidíme ale, že takové možnosti jsou, tak bychom ji rády zařadily na náš web.

Zakladatelky Fashiontéky

Lucie Křenová vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Působila v několika nadnárodních firmách v oddělení marketingu. Během její mateřské dovolené se zrodil nápad založit Fashiontéku. Slow fashion se věnuje několik let.

Eliška Bulínová absolvovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Věnuje se marketingu. Několik let pracovala ve Švédsku, kde se začala zajímat o udržitelnou módu.

Karolína Chlumecká
Karolína Chlumecká

Karolína studuje žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Z témat se věnuje mimo jiné udržitelné módě či komunitní energetice.