V obchodním centru Westfield Chodov otevřela prodejna konceptu No Neke, který nabízí oblečení, dekorace, mobilní telefony i elektrokola z druhé ruky. Trojice zakladatelů si chce projekt měsíc vyzkoušet, a pak vyhodnotit, zda jsou Češi na nákup „sekáčového“ zboží připraveni.

V prodejně No Neke je bezprostředně po otevření (6. prosince v 9:00) cítit nervózní i optimistická nálada zároveň. Tři společníci si nejsou stoprocentně jisti, zda Češi jejich koncept přijmou. Jednou z neznámých je také samotné umístnění prodejny, která se nachází v srdci samotného „chrámu konzumu“ v sousedství značek jako jsou Max Mara, Hugo Boss či Karl Lagerfeld.

„Chodov je to úplně nejlepší nákupní centrum v Česku, a právě proto tady jsme. Chceme jít přímo k jádru a ukázat největší cílové skupině, že to jde i jinak,“ říká Radek Hampl, který má na starosti provoz prodejny a vyjednával i podmínky s pronajímatelem. Vedle projektu No Neke, kterému se věnoval zatím spíše ve volném čase, ještě vede pobočkovou síť e-shopu s nábytkem Bonami.

To, že má No Neke v rámci nákupního centra nakonec na měsíc samostatnou prodejní jednotku, je výsledkem jednání, která trvala tři čtvrtě roku. Projekt má tak volné ruce, a pokud prosinec nedopadne dobře, může se přemístit jinam, nebo se časem vydat cestou online „tržiště“.

Nejde jen o módu

Zakladatelům chtějí především ukázat, že z druhé ruky se dá pořídit nejen móda, ale i dekorace do domácnosti, nádobí, telefon nebo elektrokolo. No Neke zboží získává od prodejců, od jednotlivců zatím nic nevykupuje. Celá prodejna je tak vybavena nábytkem z cirkulárního hubu Ikea, módu dodávají například secondhandy 1981 nebo Tak trochu jiný sekáč, bytové doplňky zase Eterle. Na místě je také možné zakoupit si iPhone z druhé ruky (od Levné iPhony), případně si jej nechat opravit. Ke koupi jsou i elektrokola.

Hampl do budoucna věří v životaschopný byznysový model, který by nezávisel na dotacích, ale oslovil by například nějakého investora. Ke konci prvního dne cítí autoři konceptu mírný optimismus a pochvalují si kladné reakce.

Když podhoubí tvaruje vázy a sklenice. Designérské duo LLEV pracuje s „divnými“ materiály i odpadem

„Vystřídali se u nás desítky lidí a máme samé dobré ohlasy. Lidem prý v lokalitě Chodova chyběl secondhand, líbí se jim, že nejsme ‚hrabárna‘ a že jsou věci čisté. Zájem byl zatím především o módu a ‚home decor‘,“ říká spoluautorka projektu Noema Pšenicová. Vedle ní stojí za projektem ještě Michaela Kloudová (na fotce).

 

V zahraničí mají už zkušenosti s rozmáchlejšími koncepty. Například ve švédském městě Eskilstuna, které je asi hodinu jízdy vlakem od Stockholmu, mají přímo cirkulární obchodní dům s názvem ReTuna.

S podporou vedení města získal projekt prostory v bývalém skladu už v roce 2015. Nachází se navíc příhodně, vedle recyklačního centra, kam se lidé jezdí zbavovat odpadu. Zákazníci si zde mohou vedle oblečení a nábytku pořídit i sportovní oblečení z druhé ruky nebo pokojové květiny v květináčích, které už měly dříve majitele. Na centrum je navázána i řada eventů a služeb, které umožní lidem opravit si rozbité věci.

„Lidé z ReTuny nám dávali nějaké tipy, na co si máme dát pozor, a poskytli nám takový mentoring. Doufám, že zakladatelka se na nás přijede podívat,“ říká Hampl.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.