Většina lidí chce podle průzkumu Booking.com cestovat udržitelněji. Jejich přesvědčení ale brzdí zdražování a zároveň nedostatek finančních pobídek a k přírodě šetrnějších nabídek ze strany cestovních kanceláří a ubytovacích zařízení.

Cestovatelka a ekologická investorka Pavla Wernerová se při návštěvách cizích krajin snaží vždy chovat co nejvíce jako místní a záleží jí na tom, jak bude dané místo vypadat i po jejím odjezdu. Objevuje lokální podniky, navštěvuje farmářské trhy a místo hotelových řetězců nejraději bydlí u místních či v hostelu.

„Zároveň řeším, jak zacházím s odpady. Stejně jako doma v České republice nakupuji do vlastních sáčků, nosím si vlastní láhev na vodu a zkoumám, jak funguje místní recyklační systém, abych případné odpady vyhodila tam, kam patří,“ říká Wernerová, která provozuje web Za lepší život.

Samozřejmostí je pro ni na cestách používat přírodní a tuhou kosmetiku. „U moře považuji za nutnost používání přírodních opalovacích prostředků. Kdo někdy zkoumal, co dělají klasické opalovací krémy mořským ekosystémům, ví, že to není nic pěkného,“ je přesvědčena Wernerová.

Turisté podle ní často upřednostní mezinárodní služby před lokálními alternativami. Stejně tak místo nákupu výrobků na místních trzích si raději zajdou do řetězce rychlé módy. „Vždy, když tohle vidím, poměrně hodně se rozesmutním a říkám si, že takové cestování a objevování jiných kultur naprosto postrádá smysl,“ shrnuje.

Šetrné turisty brzdí krize

Jak ukázal čerstvý průzkum rezervační služby Booking.com na vzorku 33 tisíc cestovatelů ze 35 zemí, pro 80 procent lidí je udržitelné cestování důležité. A 76 procent chce tento přístup v následujících dvanácti měsících přeměnit i v akci.

Stejné procento respondentů (76 procent) ale deklaruje, že globální energetická krize a zvyšující se životní náklady snižují jejich útraty. Téměř polovina účastníků průzkumu je také toho názoru, že cestovat udržitelněji stojí více peněz. Stejný počet lidí by proto uvítal různé pobídky a odměny za udržitelnější chování na cestách.

Zároveň 74 procent respondentů chce, aby cestovní kanceláře nabízely udržitelnější produkty. Oproti loňsku je jich o osm procentních bodů více. Pozitivní je i zjištění, že 66 procent cestovatelů chce místo, které navštíví, zanechat v lepším stavu. Téměř 70 procent respondentů také chce, aby se prostředky, které utratí, dostaly k místní komunitě.

Konkrétní šetrná opatření, která cestovatelé praktikují, zahrnují například vypnutí klimatizace před odchodem z ubytovacího zařízení (67 %) či opakované použití ručníků (60 %). Před odchodem zhasne a vypne přístroje 77 procent návštěvníků, 55 procent používá na cestách vlastní láhev na nápoje, 45 procent recykluje odpad a 40 procent se vzdá nároku na každodenní úklid pokoje.

Málo košů a lenost. V Česku končí na ulicích a v přírodě hlavně plasty, sklo a nedopalky

Nejdřív ukaž, jak třídíš

Setkává se s tím i konzultantka v hotelnictví Radka Telyčková. Podle ní si někteří lidé na cestách stále chtějí dopřávat komfort, který běžně doma nemají. Nechávají si proto například několikrát za pobyt vyměnit ručníky. Postupně ale přibývá těch, kteří o službu ztrácejí zájem.

Zároveň si Telyčková všímá snah hoteliérů. „Například na Korsice už je standardem třídění odpadu. Zažila jsem situaci, kdy klienti museli zaplatit zálohu sto eur za apartmán, a až poté, co se majitel přesvědčil, že odpad správně třídí, jim zálohu vrátili,“ říká Telyčková.

Služba Booking.com ubytovacím zařízením uděluje „udržitelný odznak“, který mohou získat na základě zhodnocení pěti hlavních oblastí: nakládání s odpadem, energiemi, skleníkovými plyny, vodou, podpora lokálních komunit a ochrana přírody.

Vedle jednotlivých iniciativ ubytovacích zařízení vznikají i pobídkové programy, které mají za úkol turisty motivovat. Jedním z příkladů je Mālama Hawai‘i Program, který byl spuštěn v roce 2020. Zapojené hotely nabízejí turistům jednu noc zdarma navíc, případně úlevu od poplatků za parkování, pokud se zúčastní sběru odpadků na plážích, sázení stromů či budování stezek.

V Palau, což je ostrovní prezidentská republika ležící v Tichém oceánu, pracují zase na pobídkové aplikaci. Program Ol’au Palau odmění turisty prostřednictvím bodů v rámci aplikace, která aktuálně prochází beta testováním. Body budou sbírat díky offsetování uhlíkové stopy, používání opalovacích krémů, které neškodí korálovým útesům (běžné opalovací krémy obsahují například škodlivý oxybenzon, oktokrylen či směsice parabenů, pozn. aut.), dostanou je za podporu lokálních podniků nebo když se budou vyhýbat jednorázovým plastům. Body pak budou moci proměnit za kulturní zážitky, ke kterým by se jinak jako turisté nedostali.

Závislí na uklízení. Pár z Česka posbíral nejen po Střední Americe už více než pět tun odpadků

Drink zdarma za pytel odpadků

Podle serveru Sustainablebrands.com čím dál více resortů a restaurací v Karibiku a Latinské Americe nabízí drink zdarma výměnou za pytel odpadků sesbíraných na pláži.

„S několika hotely a restauracemi jsme se bavili o možnosti nabízet třeba kávu zdarma za odpadky, ale jestli se do toho někdo vrhnul, to nevíme. Každopádně jsme sami na žádný takový případ nenarazili. Občas se nám povedlo domluvit se s agenturami nabízejícími výlety, že s nimi pojedeme, na místě uklidíme a zmíníme jejich ekologické aktivity,“ říká Jiří Dolan, který se svou manželkou Michaelou cestuje po celém světě a sbírá odpadky. Na Instagramu mají mjaquaholics téměř 89 tisíc sledujících.

„V Nikaraguy jsme strávili dva měsíce ve vesničce Las Penitas a poté, co jsme odjeli, zjistili jsme skrze kamaráda, že hotel Caracolito začal organizovat úklidy pláže každý víkend,“ říká Dolan.

Tipy pro udržitelné cestování

– Važte každý let. Často preferovaný způsob dopravy na dovolenou je bohužel z pohledu emisí ten nejhorší. Přesvědčit se o tom můžete například na ecopassenger.org, kde si můžete vypočítat alternativní způsoby dopravy.

– Šetřete vodou. Kromě obvyklých principů lze šetřit vodou i tak, že se vzdáte úklidu pokoje a výměny ručníků.

– Cestujte nalehko. Většinu věcí stejně nakonec nenosíme, tak proč je zbytečně vozit po celém světě. Prostor v kufru můžete uspořit například i s pomocí tuhé kosmetiky.

– Vybírejte netoxicky. Opalovací krémy jsou často zdrojem toxických látek, které mohou škodit například korálovým útesům. Podobně je lepší volit i netoxické repelenty proti škůdcům.

– Přibalte vlastní láhev. Při cestách odbourejte jednorázové plastové obaly, berte si s sebou vlastní lahve. Svačiny můžete balit do povoskovaných ubrousků, na nákupy choďte s vlastní taškou.

– Třiďte i na dovolené. Český odpadový systém je pohodlný díky husté síti. I na dovolené se ale snažte místním pomoci a třiďte, jak můžete. Ti nejodhodlanější mohou i sbírat odpadky.

– Stravujte se lokálně. Využijte příležitosti ochutnat jiná jídla než ta, na která jste zvyklí. Vyhněte se mezinárodním řetězcům.

– Omezte suvenýry. Předměty nakupujte přímo u výrobců. Vyhýbejte se suvenýrům, které pocházejí z částí těl ohrožených zvířat. Kamínky, mušle i písek nechte tam, kde jste je našli.

Zdroj: Ekonews.cz, Travelbible.cz, Zalepsizivot.cz

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.