Jan Krčmář

Doufáme, že ministerstva brzy povolí agrovoltaiku i na další plodiny.

Jan Krčmář je ředitelem Solární asociace, která sdružuje instituce, firmy a podnikatele v oblasti fotovoltaiky.

Zákon umožňující start agrovoltaiky už prošel senátem, ale zatím pouze na omezené druhy plodin. Solární panely budou moci na vinice, ovocné sady, chmelnice. Šéf Solární asociace Jan Krčmář doufá, že brzy přibydou i další.

„Víme od zemědělců, různých zemědělských asociací, že je velký zájem o vertikální panely a doufáme, že se toho dočkáme dřív než později,“ uvádí v podcastu Ekonews s tím, že právě v nich vidí velký potenciál do budoucna.

Vertikální panely, tedy ty svisle stojící, v řadách v určitých rozestupech od sebe, zatím nebudou v Česku prakticky možné. V mnoha zemích se ale ve velkém instalují, zmiňuje Krčmář, který si s kolegou prohlédl několik desítek projektů po celé Evropě. Jejich výhodou je, že mezi nimi může jezdit klasická zemědělská technika a pěstovat se takto mohou plodiny jako brambory nebo pšenice. Ale právě ty nová vyhláška (která se teprve chystá) nepovoluje.

„Máme přísliby od ministerstva, že by to v nějaké druhé vlně mohli pouštět,“ uvádí Krčmář. Ministerstva životního prostředí (jako gestor) a zemědělství (jako spoluautor zákona) tento postup podle něj odůvodnila tím, že nejdřív chtějí vidět výsledky první vlny instalací.

Jan Krčmář dále připomíná, že panelů nad zemědělskou půdu existuje vícero typů a každá plodina i země vyžadují své. „Třešně potřebují jiné množství slunce než jablka či víno. Česko potřebuje slunce jinak než v jižní Francii. Takže je to i o tom, že zemědělec ví, co plod potřebuje a podle toho se instalují například pohyblivé konstrukce, které občas pouští světlo na plody a občas ne,“ uvádí příklad. Posledně zmíněné se používají třeba na vinicích v jižní Francii, aby bylo víno chráněno před přílišným slunečním osvitem.

Naopak jsou plody, typicky lanýž nebo maliny, které naopak rostou v lese, ve stínu, potřebují méně slunce a tam se hodí skoro už klasické solární panely, dodává šéf Solární asociace.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Jaké jsou největší výhody, ale i nevýhody agrovoltaiky,
  • Jaké maximální procento orné půdy by mohly panely zabrat,
  • Jaké typy panelů na pole existují a v čem se liší,
  • Jestli jsou panely na pole dražší než ty na střechu,
  • Kdo má typově o agrovoltaiku zájem,
  • Jaká je návratnost u panelů nad sady či polem.

Partnerem tohoto podcastu je Solární asociace.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.