Nápojářská společnost Kofola se po pěstování a zpracování bylin pouští do nákupu dalších surovin. Na Úsovsku bude vlastnit téměř 60hektarový jablečný sad pro odrůdu vhodnou na cidery. V Kolumbii zas směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.

„Z pohledu kvality nápojů jsou vždy klíčové vstupní suroviny. Dlouhodobě se proto zaměřujeme nejen na ochranu vodních zdrojů, ale i na kvalitu dalších surovin. Zajímá nás nejen původ, ale i příběh od semínka po produkt,“ říká Jannis Samaras, jeden ze zakladatelů a generální ředitel skupiny Kofola.

Zkušenosti s pěstováním a zpracováním bylin získala Kofola už před lety díky koupi tradičního výrobce bylinných směsí a čajů Leros. Společnost chce porozumět i dalším oblastem, a proto se pouští do dvou nových strategických partnerství.

Představitelé Kofoly podepsali se zástupci společnosti Úsovsko smlouvu o smlouvě budoucí, na jejímž základě se Kofola ČeskoSlovensko stane nejpozději zkraje roku 2024 majitelem 57 hektarů půdy, která se rozprostírá na konci Hané na úpatí Nízkého Jeseníku. Takzvané Pragerovy sady Libina se nacházejí zhruba 40 kilometrů od výrobního závodu Ondrášovka, který také spadá do skupiny Kofola.

„Roční výnos sadů se blíží k tisíci tun jablek. Zčásti tato jablka už nyní využíváme pro výrobu čerstvých šťáv Ugo. Naším cílem je rozšířit produkci sadů o speciální hořko-sladké a hořko-kyselé odrůdy, jejichž šťáva je klíčová pro výrobu F.H. Prager ciderů. Tu nyní dovážíme z Anglie, případně z Francie. Vzhledem k tomu, jak zdatní pěstitelé jsme v Česku vždycky byli, věřím, že i toto se nám podaří zajistit lokálně,“ uzavírá Tomáš Jendřejek, další ze zakladatelů Kofoly, který bude mít celou její zemědělskou divizi na starosti.

Ze sadu na kávovou plantáž

Druhým strategickým krokem je záměr nabýt čtvrtinový podíl v kolumbijské společnosti, která na 230 hektarech plantáží pěstuje kávu a dále ji prodává na místním i mezinárodním trhu.

„Naším strategickým partnerem v Kolumbii je rodina Londoño, která podniká v oboru kávy již více než sto let a je pro nás velkým zdrojem inspirace a zkušeností. Jsem rád, že právě s nimi můžeme smysluplně posunout podnikání v oblasti kávy a rozvinout naši první investici mimo Evropu,“ říká finanční ředitel skupiny Kofola Martin Pisklák.

Šéf Kofoly Jannis Samaras a jeho žena kupují podíl v Tierra Verde

Káva je plodina významně ohrožená klimatickou změnou. Pěstitelé z kávových oblastí si stěžují na všechny její projevy, od přílišných veder, která způsobují předčasné a nedokonalé dozrávání kávových třešní, po přívalové deště, jež úrody decimují a rovněž snižují výnosy. V Kofole se nicméně výzvy neobávají.

„Jsme na začátku nové cesty. Až čas nám ukáže, kam nás zavede. Naši partneři z rodiny Londoño jsou již třetí generací tradičních kávových pěstitelů. Jejich plantáže jsou položené ve vyšších nadmořských výškách, což má pozitivní dopady na klima, ve kterém kávu pěstují. Jde o progresivní lokální farmáře, kteří chtějí svůj byznys posunout. A přestože rok od roku se jejich sklizeň může lišit, dlouhodobě je jejich úroda stabilní,“ napsala Ekonews manažerka komunikace Kofoly Jana Ptačinská Jirátová s tím, že Kofola chce se zrny „pracovat ve svých směsích“. V tuto chvíli má v portfoliu kávové značky Café Reserva a Trepallini.

Lepší než zelená energie je ta nespotřebovaná. Ta je ještě zelenější, říká šéf Kofoly

Zda-li bude společnost pro obě suroviny usilovat o certifikát bio (případně Fairtrade pro kávu) zatím Kofola nesdělila. V rozhovoru pro Ekonews v roce 2020 Jannis Samaras uvedl: „Chtěli bychom to, co půjde, dostat do biokvality. To neplatí jen pro Ugo, ale i pro byliny pro Leros a vstupní suroviny potřebné pro výrobu našich nápojů, tedy například i cukr a ovocné šťávy,“ sdělil tehdy Samaras. Jak plány postupují, zatím Kofola nesdělila.

Dokončení obou akvizic, jejichž celková hodnota se pohybuje v řádech desítek miliónů korun, očekávají představitelé Kofoly nejpozději v lednu 2024. „Finančním rozsahem to zdaleka nejsou tak velké akvizice jako ty, které jsme dělali v minulosti. Integrace zemědělství do našeho byznysu je ale klíčová proto, abychom spolu s pěstiteli mohli hledat udržitelný model podnikání a přidanou hodnotu v jejich kvalitní surovině pro koncového spotřebitele,“ uzavírá Samaras.

V lednu letošního roku Kofola oznámila, že poskytla krnovskému startupu Olla, který vyrábí hliněné zavlažovací nádoby, úvěr v řádech statisíců korun a chystá se i na další investici v podobě odkupu podílů. Předloni zase Samaras získal třetinový podíl ve společnost Tierra Verde, českém výrobci ekologické drogerie. V roce 2018 Kofola koupila výrobce bylinných čajů Leros a ještě pár let předtím salátové bary Ugo.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.