Významný český výrobce eko drogerie a kosmetiky, společnost Tierra Verde, kterou založila Nataša Foltánová, mění zčásti majitele. Zhruba třetinový podíl v ní získává šéf Kofoly Jannis Samaras a jeho žena Zuzana.

Menšinový podíl, zhruba tříprocentní podíl, v Tierra Verde dále získává Jan Čillík, který je ve firmě zodpovědný za provoz. Spolumajiteli nadále zůstávají Martin Dokoupil a Tibor Schätzel, kteří stejně jako Samarasovi vlastní přibližně třetinové podíly.

„Jsem rád, že jsme s mojí ženou dostali příležitost spolupodílet se na příběhu Tierry. Je to skvělá firma s velmi dobrým týmem a krásnými výrobky. Kéž by více firem mělo podobnou filosofii a cíle. Jsou pro mne inspirací. Ekologie, udržitelnost a cirkulární ekonomika jsou témata, která řeším každý den, ale poprvé mám šanci zažít firmu, která má ve svém DNA tyto hodnoty od samého prvopočátku.” říká Jannis Samaras.

Samarasova společnost Kofola se v posledních letech rozrostla o řadu firem, ať již síť salatérií a freshbarů UGO anebo výrobce bylinných čajů Leros. Sám Samaras je velkým zastáncem ekologického a udržitelného života a snaží se ho promítat i do svého podnikání.

Společnost Tierra Verde vybudovala Nataša Foltánová prakticky na koleni. Začínala s výrobou mýdlových ořechů a dnes má síť 200 bezobalových stáčíren. Její drogerie se stáčí v řetězcích jako je Globus či dm drogerie. Obrat Tierra Verde za rok 2019 byl 73 miliónů korun, za loňský rok sto miliónů, uvádí Rostislav Brzobohatý, šéf Tierra Verde odpovídající za obchod.

Důvod, proč Nataša Foltánová společnost, respektive svůj čtyřicetiprocentní podíl, prodala, nechtěla ani jedna ze stran komentovat.

Noví vlastníci ujišťují, že fungování Tierra Verde a její zacílení se nezmění. Za komerční část bude nadále zodpovědný Rostislav Brzobohatý a za provoz Jan Čillík. „Výrobky Tierry jsou mi blízké. Je to pár let, co si mě získaly. Było to v období, kdy mne začalo hodně zajímat, co si dávám na kůži nebo čím čistím domácnost a co následně po úklidu vyleju do přírody. Docela se mi v životě daří dát na svůj pocit. A dobrý pocit z používání těchto výrobků je pro mne důležitý. Proto mám radost, že můžu svými postoji a myšlenkami přispět k rozvoji a rozkvětu této firmy,“ popisuje Zuzana Samara.

Současný spolumajitel firmy Martin Dokoupil ke změně ve struktuře majitelů dodává: „Jsem rád, že ve chvíli, kdy jsme řešili majitelskou strukturu, se ozvali právě Zuzka s Jannisem. Mimo jiné naši dlouholetí zákazníci a fanoušci produktů Tierra Verde. Jsou to lidé, kteří nejen sdílí, ale také žijí naše hodnoty. Těším se, že budeme mít nově k dispozici nejen Jannisovy podnikatelské zkušenosti, ale také Zuzčinu moudrost a kreativitu. “

 

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.