Počasí v oblíbených turistických destinacích není takové, jako bývalo. Některým cestovním kancelářím se proto špatně plánují pobyty. Nepřipravené turisty mohou nepříjemně zaskočit tropické teploty, sucha, povodně i sněhová nadílka.

Takové výkyvy počasí, jaké na zájezdech Petr Novotný zažívá v posledních letech, nepamatuje. Cestovní kanceláři Adventura přitom šéfuje několik desítek let. „Léta jsme byli zvyklí, že akce, které pořádáme, plánujeme podle ročních období a optimální doby pro návštěvu dané lokality. Musím ale říci, že dochází k nabourávání této časové hranice, jak v Asii, Střední Americe, Africe, tak ve Skandinávii,“ líčí Novotný dopady klimatické změny, kterou často doprovázejí divoké výkyvy počasí.

„Byli jsme třeba zvyklí, že monzun v Nepálu v určitou chvíli končí. Poslední roky je ale rozptyl třeba i měsíc, což ztěžuje pohyb po horách, hrozí sesuvy, letadla nemusejí létat. Děje se to i v Evropě. Teď jsme třeba dělali dva zájezdy do španělské Andalusie s tím, že jeden se vydařil, ale při druhém napadlo půl metru sněhu. To není zcela běžná věc,“ popisuje šéf Adventury.

Změny ovlivňují jak letní, tak zimní akce. Například „lyžovačka“ v Gruzii, na kterou se jezdí od Vánoc do konce března, se loni v prosinci nevydařila. Sníh totiž nečekaně napadl až na konci února.

„Jsme hrdí na své klienty, protože akceptovali náhradu lyžování za turisticko-poznávací program. Ale výsledek je, že v tomto období lyžařské zájezdy na Kavkaz už dělat nebudeme,“ shrnuje Novotný. Jeho cestovní kancelář se snaží provozovat zájezdy s důrazem na životní prostředí, které podporují lokální ekonomiky.

Někde se šíří požáry…

Když Lucie Čunderliková z Českého Brodu před šesti lety jela do Spojených států, trápily zemi rozsáhlé požáry v oblasti Los Angeles. „Měli jsme štěstí, že jsme při návratu jeli ze San Diega na letiště do Los Angeles hned ráno, protože požár se pak rozšířil i na dálnici. Později bychom už neprojeli,“ říká. Původní plán zamířit na ostrov Key West na jižním výběžku Floridy padl kvůli ničivému hurikánu.

Mediálního koordinátora klimatické kampaně neziskové organizace Greenpeace Šimona Hausera tyto zážitky neudivují. Jedním z hlavních problémů spojených s klimatickou změnou je větší nepředvídatelnost počasí.

Kanada aktuálně zažívá extrémně ničivou sezónu lesních požárů, která běžně trvá od května do září. „Plameny letos zachvátily už skoro 40 tisíc kilometrů čtverečních půdy, tedy zhruba čtyřnásobek rozlohy Jihočeského kraje. Je to více než desetinásobek průměru z minulých deseti let za stejnou část roku,“ tvrdí Hauser.

„Tato situace dopadá také na turistické destinace v Kanadě a USA. Zhoršené ovzduší bylo zaznamenáno i v New Yorku a v jižních amerických státech,“ líčí Hauser. Za problém považuje i vlny veder, které mohou turistům způsobit vážné zdravotní potíže, například v Egyptě.

Nejohroženější státy chtějí peníze na zmírnění škod, k dohodě je ale na klimatické konferenci COP27 daleko

…jinde nečekaně přijdou záplavy

Čechobulharku Anetu Christovovou zase loni zarazil „způsob léta“, který ji zastihl v Bulharsku, kam jezdí minimálně jednou každý rok za rodinou a přáteli. „Tak deštivý, větrný a chladný červen jsem ještě nezažila. Podle místních to opravdu bylo za dlouhé roky nevídané počasí,“ vzpomíná. Letos proto vyráží až těsně před letními prázdninami a doufá v lepší počasí.

„Místa, která byla dříve známá pro své relativně mírné a stabilní podnebí, se nyní potýkají s extrémnějšími teplotami, dlouhodobým suchem, silnějšími bouřkami nebo intenzivnějšími srážkami,“ uvádí Hauser. Rizikem jsou rovněž záplavy a povodně, třeba takové, které nedávno zažila Itálie.

Jak si nedávno všiml britský deník The Guardian, problémem je i zvyšující se hladina moře, což ohrožuje infrastrukturu měst včetně letišť, jako jsou francouzské Marseille či Nice. Pláže podle deníku mohou ubývat v důsledku eroze, například po povodních, a ohrožovat tak hoteliéry a turistický ruch v jejich bezprostřední blízkosti.

Budeme zase srkat "turka"? I o tom rozhodne postupující klimatická změna

Klouzavé prázdniny jako řešení

S hotely, které jsou v horkem ohrožených lokalitách, pracuje konzultantka v hotelnictví Radka Telyčková, která žije v Německu. Ta se nedáno vrátila z Malty, kde už zkraje června zažila nepříjemná vedra. Místní hotely se proto bez klimatizace neobejdou.

„Hotely mají obecně vzato šanci svou cenovou politikou regulovat obsazenost, čímž by mohly odklonit některé hosty z hlavní sezony, kdy jsou největší vedra. Bohužel mnohé usilují o to, aby byly naprosto vyprodány, což bývá i na úkor komfortu,“ varuje Telyčková. Podle ní se sezona posouvá třeba pro mohovité arabské turisty, kteří už na jaře mají ve své domovině tak vysoké teploty, že jsou pro ně evropské „tropy“ úlevou.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež se naopak změn neobává, byť i on je pozoruje. „Turistika reaguje na změny počasí velmi rychle, možná nejrychleji. Cestovní kanceláře monitorují počasí neustále, a jakmile vypozorují nějaké trendy, přizpůsobí tomu své programy,“ je přesvědčen Papež.

Červenec a srpen budou podle něj hlavní sezónou do té doby, dokud budou hlavní školní prázdniny právě v těchto dvou měsících. Přesto si myslí, že okrajové měsíce červen a září se postupně vrátí do centra pozornosti a přibude k nim i květen.

„Náš návrh na takzvané klouzavé prázdniny zamítly školské odbory. Trochu nesmyslně a hodně samy proti sobě, ale stalo se,“ říká Papež. Žádná z tradičních destinací ale podle něj není žádná zasažena tak významně, aby na to cestovní kanceláře reagovaly radikálními změnami.

Nejčastěji do Chorvatska a na Slovensko

Tři čtvrtiny zahraničních cest Čechů míří do zemí Evropské unie, uvádí Český statistický úřad. Češi při výběru dovolené dlouhodobě preferují Chorvatsko. Loni u Jadranu strávilo dovolenou téměř 850 tisíc českých občanů starších 15 let (meziročně o 39,5 procenta více). Na dalších místech se umístily Slovensko (631 tisíc cest, meziročně +170,1 %) a Itálie (519 tis., +131,3 %). Následoval Egypt (470 tis., +156,8 %), Řecko (363 tis., +3,4 %), Rakousko (328 tis.), Španělsko (273 tis.) a Turecko (254 tis.).

Zdroj: Český statistický úřad

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.