Karolína Barič

Budovy ovlivňují uhlíkové emise, spotřebovávají přírodní zdroje a produkují odpad.

Karolína Barič je spoluzakladatelkou iniciativy Rethink Architecture, která propaguje udržitelnost v architektuře a také architektonického studia Zero Architecture, které se věnuje navrhování udržitelných staveb.

Už během studia na ČVUT měla pocit, že se návrhy budov řeší hodně z pohledu estetiky a funkčnosti, ale už méně z pohledu ekologické i ekonomické udržitelnosti. „Architektura je hodně zodpovědný obor, protože architekti a investoři vytářejí prostředí, ve kterém lidé dlouhodobě žijí. Čím víc jsem se věnovala udržitelnosti i z pohledu ekologie, tak jsem si uvědomila, jak obrovský dopad má architektura na životní prostředí, říká Karolína Barič.

Budovy a jejich provoz produkují až 38 % emisí uhlíku, spotřebovávají spoustu přírodních zdrojů a produkují mnoho odpadů. To vše by podle ní měli architekti při navrhování budov zohlednit, ale ne vždy se to děje.

„A to přesto, že architekt je tím prvním odborníkem, který má možnost na začátku projektu udržitelnost ovlivnit nejvíc,“ říká.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.