Člověk nemusí stavět energeticky úspornou novostavbu, aby ušetřil. Jan Staněk na svém youtubovém kanálu Electro Dad představuje renovaci rodinného domu na jižní Moravě, která proběhla před více než deseti lety.

Úpravy domu, který má zhruba 130 metrů čtverečních obytné plochy, podrobně vysvětluje Petr Holub, jehož rodiče v domě bydlí. „Renovace pro ně byla takovou soukromou penzijní reformou. Zainvestovali to před tím, než šli do důchodu,“ uvádí Holub. Náklady po úpravách klesly téměř o devadesát procent.

https://www.youtube.com/watch?v=s2hmQcBB1bM

Co ve videu uvidíte a uslyšíte

Rodinný dům vyrostl na jižní Moravě koncem sedmdesátých let. „Dolní patro je cihlové a horní je v podstatě malý panelák, protože stojí na ocelové konstrukci, do níž jsou zasazené panely“ popisuje Petr Holub, jehož rodiče v domě bydlí. Před renovací v roce 2011 byl vytápěn elektrokotlem. (čas 0:25)

Náklady před renovací dosahovaly kolem 60 tisíc korun ročně, po ní klesly na pět až šest tisíc. Nyní Petr Holub očekává, že náklady kvůli zvýšeným cenám energií stoupnou na zhruba 20 tisíc korun ročně. (1:20)

Dům je zateplen 26 centimetry šedého polystyrenu. Holub popisuje další detaily ohledně dolního patra včetně zateplení ocelové konstrukce. (2:20)

Holub představuje venkovní podobu větrání s rekuperací. Vzduchotechnika je potřeba, protože pokud člověk osadí dům těsnými okny s celoobvodovým kováním, je uvnitř větší vlhkost, vzduch se rychleji vydýchá a je tam větší koncentrace oxidu uhličitého. Takhle si větrání dům „sám ohlídá“ a obyvatelé nemusejí myslet na to, že je potřeba větrat. (4:45)

Technická místnost, v níž je kondenzační plynový kotel a také 300litrová nádrž, jejíž vodu ohřívají tři solární termické kolektory na střeše. V případě potřeby je možné přihřát vodu plynem. Na konci března teplota vody v nádrži dosahovala 40 stupňů Celsia. (7:35)

Větrací jednotka s rekuperací se uvnitř nachází v bývalé fotokomoře. (10:35)

V horním patře domu Holub představuje stupačky a přiznané rozvody vzduchotechniky. Účinnost vzduchové rekuperace je přes devadesát procent, takže i když je venku minus deset, dovnitř jde vzduch o teplotě asi 18 stupňů Celsia a dohřívá se na dvacet až jednadvacet stupňů topením. (12:00)

Na balkóně přibyla po rekonstrukci malá pergola, která má svůj význam. Zastiňuje totiž letní polední slunko dopadající na jižní okno, kdežto zimní pouští dovnitř, takže dům se v létě nepřehřívá a v zimě to napomáhá energetickým úsporám. (15:40)

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.