Obnovitelné zdroje jsou v poslední době čím dál tím větším tématem, a to nejenom z důvodu, že klimatická změna se stává stále urgentnějším problémem a je tedy potřeba hledat jiné alternativy k tradičním fosilním zdrojům, ale i proto, že se obnovitelné zdroje více zajímají politici.

V prvním článku série o udržitelném investování jsme si řekli, proč má vůbec smysl přemýšlet nad investováním a jaké jsou možnosti, do čeho investovat. Dnes se podíváme konkrétně na jednu z oblastí, do které je možné investovat, a to do obnovitelných zdrojů.

Obrovský důraz na energii z obnovitelných zdrojů se v poslední době diskutuje hlavně v souvislosti se změnou prezidenta v USA a s nástupem Joea Bidena. Právě pro něho totiž obnovitelné zdroje byly velmi důležitým tématem v jeho prezidentské kampani. Klimatickou změnu označil jako „problém číslo jedna, kterému společnost nyní čelí“.

Zároveň během své kampaně oznámil i některé své ambiciózní cíle, mezi nimiž stojí za zmínění the Bidden-Harris Clean Energy Plan, jehož cílem je do roku 2050 v USA dosáhnout nulových emisí uhlíku. Toho chce dosáhnout za pomoci rozšíření používání obnovitelných zdrojů energie. Biden plánuje vytvořit nová partnerství s univerzitami, odbory a privátním sektorem, aby společně prozkoumali nové pracovní možnosti v oblasti zelené energie a společně napomohli tomuto sektoru v jeho rozšíření.

Právě příznivé politické klima dává šanci oblasti obnovitelných zdrojů růst i v oblasti investic. Jak předpovídá Jon Hale, ředitel úseku pro výzkum udržitelnosti ve finanční firmě Morningstar, až bude přechod k nízkouhlíkové ekonomice zahájen, zvýší se množství investic do obnovitelné energie. Podle něho právě politické směřování Bidena pomůže získat momentum v této oblasti. To může pomoci nejenom planetě v jejím boji s klimatickými změnami, ale i právě investorům, kteří této oblasti fandí.

ETF fondy aneb investujte do akciových balíčků!

Oblasti obnovitelných zdrojů pravděpodobně mnoho jedinců fandí, ne každý si ale dokáže představit, jak do této oblasti vlastně sám může investovat peníze. Osobně vidím jako nejlepší (a nejbezpečnější) způsob, jak investovat do obnovitelných zdrojů, skrz akcie a akciové fondy.

Akciové neboli ETF fondy jsou vlastně „balíčky akcií“, které obsahují akcie firem, které buď spojuje stejný původ (například akcie pěti set největších amerických firem) anebo stejný sektor (například akcie firem z vodohospodářského průmyslu). V čem jsou tyto balíčky akcií dobré? Snižují vaše riziko a pomáhají vám v diverzifikaci vašeho portfolia. Pokud si koupíte akcii jedné firmy a ta zkrachuje či se jí nebude dařit, hodnota vašich peněz bude klesat. Pokud si ale koupíte tento „balíček“, je zde větší šance, že firmy, kterým se bude dařit, „vykompenzují“ stagnaci či neúspěch některých dalších firem. Snižujete tím tedy šanci špatného zvolení si firmy. Zároveň nákladově vyjde mnohem levněji, když si koupíte tento balíček akcií, než když byste si kupovali akcie mnoha různých firem zvlášť, protože za každý nákup byste platili nákupní poplatek.

Nakupovat ETF fondy je možné dvojím způsobem. První cesta je přes robo-advisora, což je platforma, která vám nejenom pomůže zvolit do čeho investovat (na základě vašich znalostí, postoje k riziku a dalším faktorům), ale zároveň je možné si poté jen nastavit trvalý příkaz a platforma bude vámi poslané peníze do tohoto sestaveného portfolia investovat za vás. U nás pravděpodobně nejoblíbenější robo-advisor platformou je Portu, která je mi sympatická tím, že nabízí i možnost ekologického investování. Nabízí totiž tematické portfolio s názvem „Odpovědná budoucnost“, kde jsou zahrnuté různé ETF fondy, které jsou ekologicky zaměřené. Najdete zde ETF zaměřené na vodohospodářství, sociálně odpovědné firmy či právě ETF zaměřené na firmy vyrábějící energii z obnovitelných zdrojů. Pokud tedy hledáte platformu, která by vám s investováním pomohla, Portu může být pro vás vhodné a jako bonus nabízí i možnost tohoto udržitelnějšího investování.

Druhou alternativou je investovat přes brokera, což je internetová platforma, která funguje jako zprostředkovatel mezi vámi a burzou. Na rozdíl od robo-advisora udělá jen to, co jí přesně řeknete. Vy sami si tedy musíte vybrat, do čeho budete investovat, a poté musíte na platformě zadat příkaz ke koupi. Není to tedy tak automatické a též musíte vědět, co chcete přesně kupovat. Výhodou zde je větší možnost volby do čeho investovat. Brokerů je poměrně velké množství, já osobně nejraději využívám Degiro. Více o tom, jak investovat přes brokera, jsem popisovala i ve svém e-booku.

Pokud se rozhodnete investovat přes brokera, můžete si vybrat z mnoha různých ETF fondů, které jsou zaměřené právě na energii z obnovitelných zdrojů. Mezi oblíbené patří ETF fond iShares Global Clean Energy, který obzvláště v posledním roce zažil raketový růst. V roce 2020 měl výnos 101 %, což je naprosto nadprůměrný výnos. Další variantou je ETF fond Lyxon New Energy, který též poměrně solidně vyrostl.

Akcie jako možnost větší svobody volby

Ačkoliv ETF fondy jsou obecně považovány za bezpečnější variantu investování díky své diverzifikaci, ne každému musí být sympatické, protože si investor nemůže vybrat přesné firmy, které ve svém „ETF balíčku“ bude mít. ETF fondy se prodávají jako celek a není tedy možné vyeliminovat například jednu firmu z balíčku jen proto, že se mi nelíbí. Někteří investoři tedy investují i do samotných akcií firem, které fungují naprosto jednoduše: vyberete si firmu, do které chcete investovat, a její akcie si koupíte. Tento proces nákupu nelze dělat přes robo-advisory, je to možné dělat jen přes brokera. Nákup ale funguje podobně jako u ETF fondů. Vyberete si, co chcete zakoupit, vyberete počet kusů a nakoupíte.

V oblasti obnovitelných zdrojů se objevuje velké množství firem, které se v tomto sektoru angažují. Od výrobců čepelí k větrným elektrárnám, přes firmy vyrábějící solární panely až po distributory energie. Je zde tedy poměrně velký výběr firem, do kterých je možné investovat. Zmínit lze například firmy Clearway Energy, která provozuje a staví infrastrukturu pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů, Vestas, prodejce a instalatéra větrných turbín nebo NextEra Energy, výrobce energie z obnovitelných zdrojů.

Kromě zmíněného akciového trhu jsou i další způsoby, jak investovat do obnovitelných zdrojů, například prostřednictvím firemním dluhopisů. Osobně mi ale připadá, že právě skrz akciový trh je tento způsob investice nejbezpečnější, hlavně pro začátečníky. Pokud jsou obnovitelné zdroje oblastí, která vám dává smysl, investování do ní může být zajímavým způsobem, jak zhodnotit své peníze a zároveň podpořit to, v co věříte. A to by v rámci ekologického investování mělo být klíčové. Další čtyři roky mohou být zároveň pro sektor obnovitelných zdrojů poměrně zajímavé, protože vzhledem k tomu, že firmy zaměřující se na výrobu energie z obnovitelných zdrojů budou mít v Bílém domě spojence, bude tato oblast dostávat ještě více možností pro svůj rozvoj.

Pavla Wernerová
Pavla Wernerová

Pavla je propagátorka ekologického života ve všech oblastech. Píše blog Za lepší život, kde sdílí tipy, jak praktikovat ekologii v každodenním životě. Zaměřuje se hlavně na téma ekologického investování, ve kterém vidí velkou budoucnost. Na začátku roku 2020 vydala knížku Konec doby odpadové, která je kompletním průvodcem bezodpadové domácnosti. Kromě toho vede podcast EKOmaniaci. Kromě blogu ji můžete sledovat na na Instagramu @zalepsizivot.