Peníze jsou poměrně kontroverzní téma, nezávisle na tom, v jaké oblasti se pohybujeme. V oblasti ekologie mohou být vnímány ještě trochu citlivěji.

Nejenom že podle mnohých lidí peníze do ekologie vůbec nepatří (protože za lepší planetu by všichni měli bojovat nezištně), ale velkým problémem je zde i to, že ekologie je nyní tak trochu „v módě“ a mnoho lidí se na ní snaží vydělat. To je možné vidět i na současném trendu greenwashingu, kdy se firmy snaží sami sebe zobrazovat udržitelněji, než ve skutečnosti jsou.

Z těchto důvodů je téma ekologického investování ještě kontroverznější. Lze vůbec investovat tak, aby to bylo ekologické a udržitelné? Ekologické investování totiž zní v rozporu s tím, co si mnozí přejí: vydělává se zde na ekologii. Na tuto oblast se lze ale dívat i jiným pohledem, a to, že ekologické a etické investování je vlastně jen další způsob, jak podpořit to, v co věříme.

Zatímco na každodenní bázi řešíme, jaký přírodní šampon použít či do kterého obchodu jdeme nakoupit, stejně tak je důležité řešit, kam vkládáme své peníze a kterou sféru jimi podporujeme. Podporujeme v růstu podniky, kterým věříme? Přispíváme k růstu odvětví, které nám může pomoci zbavit se závislosti na fosilních palivech? To jsou přesně ty otázky, které si můžeme klást při správě našich financí.

Při ekologickém investování se posouváme z těch každodenních menších ekologických rozhodnutí na tu vyšší oblast, kde ovlivňujeme chod různých podniků či velkých nadnárodních společností. Ekologické investování tedy nemusí být vůbec v protikladu s tím, o co usilujeme, ale naopak je to podpora toho, v co věříme, jen o úroveň výš.

Problém jménem inflace

Kromě pohledu na investování optikou ekologie je zde další pohled, který je důležité brát v potaz, když přemýšlíme nad investováním, a to ten čistě praktický. Pokud totiž bereme naše běžné či spořicí účty jako místo na dlouhodobé spoření, kde své peníze necháme úročit, tak je to bohužel spíše kontraproduktivní. Tyto peníze nám totiž pomalu ujídá inflace.

V současné době je inflace, tedy nárůst cenové hladiny, kolem tří procent. Je to stejné, jakoby každý rok peníze na účtech ztrácely tři procenta své hodnoty, protože si každý rok o tuto cifru za ně koupíme méně. Zdá se to pravděpodobně jako zanedbatelný rozdíl, nicméně v dlouhém období se může jednat klidně i o desetitisíce.

Vezmeme příklad, pokud třeba máte na svém spořicím účtu 200 tisíc, které si šetříte jako pojistku, kdyby se náhodou něco stalo. Na účtu máte nyní přibližně 0,5 procentní úrok, tedy každý rok vaše peníze kvůli inflaci ztrácejí hodnotu 2,5 procenta. Zatímco po roce má tato částka hodnotu 195 tisíc korun, po deseti letech má hodnotu už jen 150 tisíc korun. Za deset let vás inflace připravila o čtvrtinu hodnoty vašich úspor. Tak velký problém inflace je.

Zatímco ukládání peněz na naše běžné účty je nechává na pospas inflaci, při investování můžeme využít proces, který tuto činnost obrátí pozitivním směrem pro nás, a to je složené úročení, které je přítomné převážně při investování do akciového trhu. Složené úročení je proces, při němž se úroky, které vyděláte, dále úročí. Je to vlastně taková sněhová koule, na kterou se dlouhodobým investováním nabaluje další sníh. Akciový trh roste průměrně kolem sedmi procent ročně. Například při jednorázové investici padesát tisíc korun se díky složenému úročení tato částka za dvacet let zhodnotí na 194 tisíc korun.

Když to srovnáte se situací, kdy vaše peníze naopak každý rok 2,5 procenta své hodnoty ztrácejí, je zde možné vidět zásadní argument pro investování.

Na západě je investování běžné

Dalším argumentem pro (ekologické) investování je řádná správa našich financí. V západních zemích je mnohem běžnější, že větší část populace investuje. Zatímco v USA investuje 55 procent dospělé populace, u nás je to jen 37 procent. Američané si totiž často uvědomují, že stát do budoucna není úplně taková jistota, na kterou se dá spolehnout a která by je zabezpečila. Proto vidí v investování i jako pojistku na stáří, kde se peníze dlouhodobě zhodnocují a poté nám v důchodu mohou sloužit jako taková pokladnička financí, až je budeme potřebovat.

Investování nám tedy může přinést řadu bonusů. Nejenom že díky tomu naše peníze neztrácejí na hodnotě, ale naopak hodnotu nabírají a zároveň nám poskytnou určitou pojistku do budoucnosti. Osobně věřím, že pokud právě lidé, kteří se snaží bojovat za lepší místo na žití, budou finančně zajištěni, dá jim to svobodu věnovat se jejich poslání ještě více a s méně starostmi. Proto je možné považovat investování za velmi důležitou oblast, kterou by ve svých financích měl řešit každý.

Kam vůbec investovat?

V oblasti ekologického investování se dá nalézt mnoho různých způsobů, jak se do toho pustit. Můžete investovat do:

  • Akcií – ve svém portfoliu mám například firmu Waste Management zabývající se recyklací a zpracováním odpadu či firmu NextEra Energy vyrábějící energii z obnovitelných zdrojů.
  • Akciových fondů – fandím obnovitelných zdrojům, proto mám nakoupený fond iShares Global Clean Energy, který obsahuje firmy zaměřující se právě na toto. Obzvláště v posledním roce raketově vyrostl, a to o 101 %.
  • Peer-to-peer půjček – jedná se o půjčování peněz od lidí lidem, obvykle zaštítěno přes určitou online platformu. Tato oblast je hodně specifická a kontroverzní, a protože se mi nelíbí vlastnická struktura majitelů některých těchto platforem, z této oblasti se pomalu stahuji.
  • Malých a středních podniků – oblast, která mě v poslední době zajímá nejvíce. Zároveň mi připadá nejvíce lidská, protože je možné investovat i do podniků, které známe na každodenní bázi. V minulost bylo možné investovat například do rozšíření pražského bezobalového obchodu Bezobalu, do veganského řetězce Forky’s či do dluhopisů firmy Soyka, která vyrábí sójové výrobky z rakouské bio sóji.

Jak je možné vidět z těchto příkladů, investování je poměrně široká oblast, kde si každý hodnotově může nastavit, do čeho sám chce investovat. Pro každého totiž ekologické investování může být trochu něco jiného. Zatímco někdo by tam zařadil oblast zelených energií a vodohospodářství, někdo nebude vidět nic špatného třeba na alkoholovém či tabákovém průmyslu. Ekologické investování se totiž hodně týká i etického cítění a toho, co považujeme za špatné či dobré.

V dalších článcích na toto téma se zaměříme na různé oblasti, do kterých je možné investovat, a povíme si více o tom, jak na to. I pokud nejste někdo, koho aktivní správa financí příliš zajímá, právě z důvodů výše zmíněných, jako je inflace, je investování něco, co by mělo zajímat téměř každého. Právě, když jsme dobře finančně zajištěni a máme pokryté své potřeby, se můžeme plně věnovat tomu, abychom udělali naše prostředí co nejpříjemnější pro všechny v něm.

Pavla Wernerová
Pavla Wernerová

Pavla je propagátorka ekologického života ve všech oblastech. Píše blog Za lepší život, kde sdílí tipy, jak praktikovat ekologii v každodenním životě. Zaměřuje se hlavně na téma ekologického investování, ve kterém vidí velkou budoucnost. Na začátku roku 2020 vydala knížku Konec doby odpadové, která je kompletním průvodcem bezodpadové domácnosti. Kromě toho vede podcast EKOmaniaci. Kromě blogu ji můžete sledovat na na Instagramu @zalepsizivot.