Michal Thomes

Přesvědčujeme kapely, ať se stravují lokálně. A ne abychom jim vozili pivo z Mexika či hovězí z Argentiny.

Michal Thomes je ředitelem festivalu Rock for People, který se letos v červnu koná už po dvacáté deváté.

Rádi bychom se do roku 2030 dostali do situace, kdy budeme energeticky soběstační, nebo aspoň z velké části, uvádí v podcastu Ekonews dlouholetý šéf festivalu Rock for People.

Nicméně zatím je podle něj nemyslitelné, aby třeba hlavní stage, kde obvykle vystupují největší hvězdy festivalu, jela na solární pohon.

„Tam stojí agregát na světlo a na zvuk, který má třeba 500 kW, a to v nějakém reálným čase zatím z obnovitelných zdrojů nedostaneme,“ uvádí.

Nicméně nyní má festival prostor nedaleko Hradce Králové v dlouhodobém nájmu, takže i více přemýšlí nad tím, jak zde právě energie přepnout na ty více zelenější. Podle Thomese zkoumají například to, že by si energii produkovali celoročně a ukládali ji a pak spotřebovávali během festivalu. Což není úplně jednoduché.

„To, že celý rok ukládáme a pak to za víkend spotřebujeme, to je těžší disciplína, k tomu akumulátory nejsou úplně vhodné. Tak spíš přemýšlíme o vodíku, experimentujeme, zkoušíme to zatím v menším a uvidíme, kam nás tahle cesta dovede,“ popisuje Thomes.

Zároveň také přemýšlí i o využití agrivoltaiky, kde je zatím ale třeba vyčkat na to, až projde zákon celým legislativním procesem.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Jaké byly punkové začátky festivalu,
  • jaká je energetická budoucnost festivalu a jakou roli v tom bude hrát sdílení energií či agrivoltaika,
  • jak si měří uhlíkovou stopu,
  • kde se inspirují v cizině,
  • jak se vyjednává s kapelami, aby se i ony chovaly ohleduplněji k životnímu prostředí,
  • jaké počasí ovlivňuje festival nejvíce
  • a na jakou kapelu se Michal Thomes letos nejvíce těší.
Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.