Aleš Reho

Bez uhlíkového cla funguje systém emisních povolenek jen napůl.

Aleš Reho se v daňovém a právním oddělení PwC specializuje zejména na nepřímé daně a cla. Je registrovaným daňovým poradcem Komory daňových poradců České republiky. O nepřímých daních přednáší na Fakultě účetnictví a daní na pražské VŠE.

Už od 1. října 2023 vstupuje v platnost nový mechanismus uhlíkového vyrovnávání na hranicích, takzvaný CBAM, lidově označovaný jako uhlíkové clo. To má doplnit současný systém obchodování s emisními povolenkami, který bez uhlíkového cla znevýhodňuje výrobce v Evropské unii. Týkat se bude firem dovážejících energeticky a emisně náročné komodity.

Pokud na území Evropské unie nějaký výrobce vyrábí energeticky náročné komodity a vypouští z komína do ovzduší skleníkové plyny, typicky oxid uhličitý, tak musí platit ekologický poplatek ve formě emisní povolenky. To má motivovat výrobce, aby investovali do ekologičtějších technologií a vyráběli co nejšetrněji k životnímu prostředí, čímž si zlevní i ekologický poplatek ve formě emisních povolenek.

„To vypadá všechno krásně, ale je to takové napůl bezzubé, protože pokud máme systém emisních povolenek jen v EU, tak tím vlastně trochu motivujeme výrobce, aby v Evropě nevyráběli, případně ty, co od nich nakupují, aby nakupovali ze třetích zemí a dovezli výrobky či komodity bez ekologického poplatku,“ vysvětluje v ESG podcastu Ekonews daňový expert PwC Aleš Reho.

A právě tento stav má narovnat uhlíkové clo, které má kromě ekonomické stránky za cíl snižování celosvětových emisí skleníkových plynů. EU tím chce působit na všechny výrobce ve světě, kteří chtějí do EU dovážet, aby se chovali ekologičtěji.

Z podcastu se dále dozvíte:

  • na které komodity a výrobky se bude uhlíkové clo vztahovat?
  • jaké povinnosti budou muset firmy od října plnit?
  • od kdy se uhlíkové clo bude platit?

Epizoda vznikla za podpory společnosti Moneta Money Bank.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.