Kristýna Havligerová

Záloha na PET a plechovky by mohla být i tři koruny, u piva funguje dobře.

Kristýna Havligerová je mluvčí Inicativy pro zálohování, sdružení největších nápojářů, kteří v Česku usilují o zavedení povinných záloh na PET lahve a plechovky.

Ministerstvo životního prostředí, které chystá zákon zavádějící povinné zálohy na PET lahve a plechovky, oznámilo, že její výše může být až pět korun. Podle nápojářů sdružených v Iniciativě pro zálohování by však bylo dobré přemýšlet i nadále o tříkorunové záloze.

„Myslíme, že je dobré neopouštět tříkorunovou zálohu, protože ta dobře funguje u vratných skleněných pivních lahví, kde mají návratnost přes 90 procent a některé pivovary dokonce 98 procent,“ poukazuje Kristýna Havligerová, mluvčí Iniciativy pro zálohování.

Důležité podle ní je, že záloha musí být dostatečně vysoká, aby motivovala k vracení ale zároveň ne příliš vysoká, aby neodradila od nákupu. „Proto vnímáme výši čtyři koruny jako rozumnou,“ dodává.

Z posledního průzkumu navíc vyšlo, uvádí Havligerová, že Češi vnímají jako akceptovatelnou a motivující zálohu ve výši tří až čtyř korun. Zároveň 47 procent z oslovených spotřebitelů je citlivých na cenu, proto nesmí být záloha moc vysoká, aby neovlivnila ochotu nápoj kupovat, doplňuje jednu z největších hrozeb zavedení zálohového systému.

V podcastu se dále dozvíte, proč je důležité nechat na zavedení zálohového systému dost času a kolik by to mělo být, proč nápojáři nechtějí, aby část peněz z nevrácených záloh směřovala mimo systém obcím, jak se bude řešit logistika a proč je lepší, když má operátor zálohového systému vlastní třídící linku.

Partnerem tohoto dílu podcastu Ekonews je Iniciativa pro zálohování.