Blíží se Vánoce a my máme za to, že k nim nepostradatelně patří knihy a jejich vůně. Proto vám přinášíme několik knižních tipů o udržitelnosti a cestě k šetrnějšímu způsobu života. Najdete v nich praktické informace a také příběhy lidí, kteří při hledání rovnováhy zásadně změnili svůj život.

Domácnost bez odpadu

Autorka: Bea Johnsonová

 

Jedna z nejlepších knih na téma zero waste, ve které najdete řadu tipů a návodů, jak si poradit s počátečními překážkami a jak k tomuto životnímu stylu přistupovat. Jde o manuál, který čtenáře provádí všemi podstatnými oblastmi života. Připomíná, že smysl života není vlastnit stále víc. Naopak. Čím víc nakupujeme, tím víc musíme vydělávat a čím víc věcí máme, tím víc strachu obvykle cítíme. A výsledkem toho všeho jsou hromady odpadu. Kniha přináší návod, jak z toho ven.

Sláma v botách 2

Autorka: Veronika Kyčera Kučerová

 

 

Jde o pokračování knihy Sláma v botách, kterou napsala Veronika Kyčera Kučerová. V knize popisuje svoji cestu za opravdovým životem, což obnášelo stěhování z velkého města na venkov, kde spolu se svým manželem zahradničí, hospodaří a zapojují se do sousedského života. Jenže k idyle má realita daleko. Podle autorky je to příběh veselý, dojemný, poučný i (bez)nadějný.

 

Jak se žije u Wohllebenů

Autoři: Miriam a Peter Wohllebenovi

 

 

Manželé Wohllebenovi žijí v Německu a už dvacet pět let se snaží být soběstační. Sami si obstarávají ovoce, zeleninu, vajíčka i maso. V knize nabízejí svoje letité zkušenosti. Najdete v ní mimo jiné reálné odhady časové náročnosti, rady a tipy na pěstování nenáročných druhů ovoce a zeleniny, chov slepic, králíků, koz nebo včel. Jde o inspiraci pro všechny, kdo by se chtěli vydat na cestu samozásobitelství.

Pěstujeme ve městě

Autoři: Lucie Matoušková Lankašová, Radka Pokorná, Anna Černá, Anita Blahušová, Soňa Valčíková

 

 

Kniha autorů z iniciativy Kokoza, která se věnuje zahradničení ve městech. Je určena komunitním zahradníkům a pěstitelům a všem, kteří chtějí mít svoje město zelenější. Kniha dává návod na budování zelených míst ve městě a míst vhodných pro pěstování. Dívá se i do historie komunitních zahrad, která ve světě začíná v 18. století.

Tajný život stromů

Autor: Peter Wohlleben

 

Zdroj: Megaknihy.cz

 

Uznávaný lesník Peter Wohlleben a mužská autorská polovička už výše zmíněné knihy Jak se žije u Wohllebenů, popisuje skrytý život stromů, o kterém většina z nás nemá ani tušení. Podle něj totiž stromy mají paměť, duši a dokáží si předávat informace nebo cítit bolest. Hodně stromů, jako například duby, spolu navzájem komunikují prostřednictvím vonných látek. Když některý ze stromů napadne hmyz, vysílá vůně jako signály a všechny stromy v okolí upozorní na nebezpečí. Kniha je nabitá zajímavými informacemi o stromech a lesích a ukazuje je z úplně nové perspektivy.

Vláda módy

Autorka: Dana Thomasová

 

Zdroj: Hostbrno.cz

Produkce takzvané rychlé módy nemá ani trochu dobrou pověst. S levným oblečením z Asie je spojovaná nebezpečná chemie, ničení životního prostředí a dětská práce. Podle autorky, novinářky Dany Thomasové, se tak v našich šatnících skrývá environmentální katastrofa, vykořisťování i naděje na změnu. Zatímco například u jídla už je běžné zkoumat jeho původ i způsob produkce, výroba oblečení a módní průmysl na takový zájem spotřebitelů ještě čeká. Thomasová se vydala do bangladéšských továren, na bavlníkové plantáže i do laboratoří, kde vznikají látky budoucnosti, a hledá způsoby, jak při ranním oblékání nezneužívat lidi a neničit životní prostředí.

Lagom

Autorka: Linea Dunne

Zdroj: Amazon.com

Slovo Lagom (vyslovuje se lá-gom) popisuje švédské umění života v rovnováze. Znamená mít „tak akorát“ nebo „přesně, jak má být“. Lagom je například přesně správné množství mléka v šálku kávy. Znamená strávit víkend u přátel v jejich domě, ale vzít si s sebou své vlastní povlečení, protože je fér podělit se o starost s praním prádla. Je to zaručená možnost zůstat doma s nemocným dítětem a plným platem k tomu, ale nikdy tohoto práva nezneužít. Lagom je dát si hamburger, ale vzdát se hranolků, protože střídmost je cnost. A plýtvání je smrtelný hřích. Autorka popisuje život podle Lagom v pracovním, osobním či společenském životě. Dává rady, jak se podle Lagom oblékat, vařit nebo vybavit svůj byt.

Pod širým nebem

Autoři: Markus Torgeby, Frida Torgeby

Zdroj: Albatrosmedia.cz

Tato kniha je inspirací pro všechny, kdo spí rádi pod širákem. Býval nadějným švédským atletem, před lety se však Markus Torgeby rozhodl pro změnu. Opustil město a usadil se v lesích severního Švédska. Bezmála pět let prožil jako poustevník, teď bydlí v malé chatce v lesích s manželkou a třemi dětmi. V knize se dělí o svoje osobní zážitky, od dětství, kdy se musel vyrovnat s vážnou nemocí matky, až po současnost. Dává také praktické rady, jak přežít v divočině. Dozvíte se tak třeba, jak si postavit postel pod širým nebem, čím se v lese utřít nebo jak co nejrychleji vysušit ponožky.

 

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.