Recyklovaná voda může dnes ušetřit zhruba čtvrtinu spotřeby pitné vody v domácnosti. Jde o použitou vodu z umyvadel, van a sprch, která se dá po přečištění znovu využít na splachování záchodu. Během pár let by ji mělo jít podle plánů společnosti Skanska využít i do pračky.

Sucha posledních let a nedostatek srážek mění náhled na odpadní vodu, ze které se stává znovu použitelná komodita. Ať už jako voda samotná, nebo ke zpětnému získání tepla (o tomto tématu ale až někdy jindy).

Princip využívání takzvané šedé (odpadní) vody je v podstatě stejný, jako byste nabrali vodu z vany do kýblu a zalili s ní záchod. V Česku už je několik developerských projektů, které šedou vodu tímto způsobem využívají. Napomáhají jim k tomu technologie, které vodu před dalším použitím přečistí, protože i voda na splachování záchodu musí splňovat přísné hygienické normy.

Jedním z průkopníků využívání šedé vody v bytech a rodinných domech v Česku je Skanska. Když v roce 2008 udeřila finanční krize a prodeje bytů šly dolů, v české pobočce švédského developera se rozhodli, že nepůjdou cestou zlevňování nemovitostí, jejich optimalizace a ořezání kvality, ale budou se dívat do budoucna. A přišli s využitím šedé vody v rezidenčních projektech.

„Bylo to něco úplně nového, nebyly s tím žádné zkušenosti, chyběla legislativa. Tím jsme se ale nenechali odradit,“ uvádí senior projektový manažer Skansky Petr Dušta. Legislativa pro využívání šedé vody chybí dodnes. V současné době na ní pracuje ministerstvo životního prostředí a hotová by měla být příští či přespříští rok.

Skanska nakonec získala na projekt s šedou vodou stavební povolení. Pak přišlo další kolo výpočtů, ověřování a zkoušení. Výsledkem je systém na přečištění šedé vody, který Skanska poprvé použila v bytovém domě Botanica K (3, 4) stojícím v pražských Jinonicích.

Technologie je umístěná ve sklepě domu, kde se voda z umyvadel, van a sprch shromažďuje, přečistí, vydezinfikuje a znovu využije na splachování toalet. V budově je nainstalovaný dvojitý systém vodovodních a kanalizačních trubek. Pokud by šedé vody z domácností nebyl dostatek, může se doplnit zachycenou dešťovou vodou z podzemní nádrže. To se ale podle Dušty v současné době nevyužívá, protože šedé vody je dost.

Skanska nyní systém dále vylepšuje, spolupracuje například s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. V budoucnu by chtěla využít recyklovanou vodu i pro pračky. „Počítáme s tím, že v koupelnách budou k dispozici dva kohouty, jeden na běžnou pitnou vodu, druhý na užitkovou. Lidé si budou moci vybrat,“ říká Dušta s tím, že systém by mohl být vyvinutý během dvou až tří let.

Podle něj nehrozí, že by se prádlo v pračce od přečištěné vody ušpinilo, protože systém musí splňovat přísné hygienické normy na kvalitu přečištěné vody. „Mikrobiologicky je šedá voda po přečištění tak čistá, že prakticky splňuje parametry pitné vody,“ vysvětluje.

Úspora vody i peněz

Podle společnosti Pražské vodovody a kanalizace byla loni průměrná denní spotřeba vody na osobu v hlavním městě 114 litrů. Z toho přibližně čtvrtina připadá právě na splachování. V projektu Botanica tak díky systému šedé vody obyvatelé šetří přibližně čtvrtinu běžné spotřeby vody pitné. Úspora vyjádřená v penězích činí podle Dušty přibližně dva tisíce korun ročně.

Co se týče ušetřené vody, tak se na obou projektech Botanika, z nichž jeden je v provozu dva roky, druhý tři roky (dohromady jde o 160 bytů), dosud ušetřilo pět milionů litrů pitné vody, což jsou skoro dva plavecké bazény v pražském Podolí.

Technologie vyjde na miliony, byty to prodraží

Technologie na šedou vodu promlouvají do konečných cen bytů, které se tím navýší. Podle Dušty jsou náklady na vybudování celé infrastruktury v řádech několika milionů korun. Čím větší je bytový dům, tím je systém pro kupce bytu levnější, protože se rozpočítá mezi více bytových jednotek. S rozšířením by technologie mohly v budoucnu zlevnit.

Zájemci o byty v projektech, do kterých Skanska technologie dosud umístila, jsou však podle Dušty připraveni zaplatit vyšší cenu, protože v technologii vidí benefity v úspoře vody.

Šedá voda se využívá také v administrativní budově SmíchOFF. Zdroj: Penta Real Estate

Recyklovanou šedou vodu ke splachování toalet využívá ve své administrativní budově SmíchOFF na pražském Smíchově také Penta Real Estate. Budova byla dokončena na konci loňského roku.

„V období od ledna do srpna letošního roku jsme takto ušetřili 290 metrů krychlových vody,“ uvedla mluvčí Penta Real Estate Veronika Jeřábková. K relevantnímu určení spotřeby by ale podle ní bylo potřeba mít plně obsazenou budovu, protože v posledních měsících jsou lidé kvůli pandemii často na home office a ve spotřebě vody jsou proto velké výkyvy.

Příklady se ale najdou i mimo rezidenční či administrativní development. Designový hotel Mosaic House v centru Prahy využívá systém recyklované šedé vody od roku 2010. Na svých stránkách uvádí, že jde o vůbec první hotel, který systém šedé vody využívá. Prezentuje se také tím, že byl druhou budovou na světě, která kombinuje systém využívání šedé vody se zpětným získáváním tepla.

Šedou vodu ne, vidíme jen nevýhody, říká Ekospol

Přestože se rodí první projekty, které v odpadní vodě vidí příležitost, například developerská firma Ekospol, která staví rezidenční objekty, její využívání rezolutně odmítá. „Při všech kalkulacích nám vychází hlavně nevýhody,“ říká Evžen Korec, majitel Ekospolu.

Náklady na vybudování systému jsou podle něj vysoké a návratnost dlouhá v řádu desítek let. „V rámci celého domu se musí vybudovat speciální rozvody do všech bytů využívané pouze na šedou vodu. Pokud započítáme objem jednoho spláchnutí a jejich průměrný počet, tak to vychází ekonomicky strašně neefektivní. Ušetření vody je tak malé, že jde spíš jen o gesto než nějaký opravdu významný přínos,“ myslí si Korec.

Nevýhody to podle něj představuje i pro uživatele bytů. „Využívání šedé vody pro splachování totiž vede k tomu, že majitelé bytů mají trvale špinavé záchody. Šedá voda totiž není čistá, ale zůstane špinavá. Řadě klientů to zásadně vadí,“ dodává.

Průzkum spokojenosti, který si nechala před časem udělat Skanska u obyvatel Botanicy, však tento problém neukazuje. Téměř 91 procent obyvatel domu považuje splachování WC šedou vodou za dobré řešení, které by se mělo využívat co nejvíce. Někteří si stěžovali na to, že při dlouhodobějším nesplachování je v místnosti více cítit chlór, na špinavou vodu, která by podle uvedených parametrů měla být i na pohled „čistá“, však ne.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.