Municipality ve Švédsku zamítly v letech 2020 až 2022 více než dvě třetiny projektů na výstavbu větrných parků. Největší podíl zamítnutých projektů byl zaznamenán v roce 2021, a to 75 procent. Informaci přinesl zahraniční server Argus s odkazem na studii švédské asociace Swedish Wind Energy.

I přes probíhající energetickou krizi pokračují švédské municipality v zamítání projektů na výstavbu větrných elektráren. Větší podíl zamítnutých projektů připadá podle švédské větrné asociace na jih země.

Podle zveřejněných statistik bylo v roce 2022 zamítnuto 12 z celkových 17 plánovaných projektů. V roce 2021 byl podíl zamítnutých projektů ještě vyšší, když se švédské municipality vyslovily proti výstavbě 75 procent plánovaných projektů. Rok předtím to bylo necelá polovina.

Celkem bylo podle zveřejněných dat za období 2020 až 2022 ve švédsku zamítnuto 54 z plánovaných 80 projektů na výstavbu větrných elektráren.

„Rozvoj zdrojů elektřiny je do velké míry státní záležitostí. Proto jako důležité opatření vnímáme zavedení státních pobídek pro municipality, které se na rozvoji nových zdrojů podílí,“ uvedla švédská větrná asociace.

Uhlíkovou stopu jsme si nechali spočítat, ale výsledky nedávaly smysl. Je potřeba to dělat lépe, říká šéf skupiny Amper

Podle zahraničního serveru Argus mohou švédské municipality projekt na výstavbu větrné elektrárny zastavit ve třech fázích – po podání žádosti o výstavbu, během formálního konzultačního procesu a během úvodních jednání před zahájením konzultačního procesu.

Článek byl publikován na webu oenergetice.cz.

Redakce oEnergetice.cz
Redakce oEnergetice.cz

Internetový portál oEnergetice se zaměřuje na zpravodajství a odborné články z energetického sektoru, nabídky práce a monitoring médií.