Zuzana Paulovics

Když budete mít platící zákazníky, přijdou investoři sami

Zuzana Paulovics už pátým rokem vede v ČSOB akcelerační program Start it @ČSOB, který má pomáhat podnikatelům i studentům vybudovat soběstačný byznys. Do 26. října 2023 ještě běží přihlašování do další akcelerační vlny.

ČSOB už pátým rokem vyhlašuje akcelerační program Start it, do něhož se mohou podnikatelé hlásit i nyní, a to až do půlnoci 26. října. Šanci mají podle Zuzany Paulovics, která má v ČSOB akcelerační program na starosti, inovativní projekty schopné být do půl roku na trhu. „A ideálně by to neměl být samostatný zakladatel. Raději když jsou dva nebo více,“ uvádí.

A rovnou vysvětluje, proč jsou dva lépe než jeden. „Je to velká řehole, nemáte si s kým povídat, které řešení je lepší. Samostatní zakladatelé končí mnohem častěji. Ne že by se jim nedařilo, ale je toho na ně prostě moc,“ popisuje dlouhodobé zkušenosti s tím, že ale na druhou stranu mají i úspěšné akcelerace jednotlivců, jako například projekt KváseCZECH.

Projekt zároveň podle Zuzany Paulovics nemusí být nutně inovativní v globálním měřítku. Ve Start  itu se zaměřují hlavně na český trh. „Chybí nám tu spousta inovací a pak nemůžeme být inovativní globálně,“ dodává a uvádí obrazný příklad. „Když tu nikdo nevyrábí dveře, tak těžko můžete být inovativní v tom, že začnete vyrábět kliky.“

Akcelerační program není omezen jen na nějaké obory, hlásit se mohou podnikatelé odkudkoliv. Vybráno jich bude maximálně deset. Ve stále větší míře se přitom podle Zuzany Paulovics objevují ty zaměřené na oblasti udržitelnosti.

A co mohou získat? Mentora, individuální konzultace na nejrůznější témata od marketingu přes právo po GDPR, přístup na sérii workshopů a rady, jak získat peníze od investorů. Akcelerátor není o tom, že by projektům peníze poskytla banka, ale dokáže je napojit na nejrůznější investory.

V podcastu se dále dozvíte:

  • jak probíhá hodnocení poroty
  • co následuje po vybrání projektu do akceleračního programu
  • jak jsou na tom startupy a udržitelnost
  • jaké jsou příklady úspěšných startupů, které prošly akceleračním programem Start it
  • kolik startupů umírá a jak a o čem se mohou radit v rámci komunity
Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.