Asi každý má ve své domácnosti věci, které již nevyužije, ale je mu líto je vyhodit. S řešením přichází portál Nevyhazujto.cz se svojí novou kampaní Ukliď si a Nevyhazujto. Projekt vyzývá lidi k darování nepotřebných věcí. Během celého měsíce dubna se uživatelé v rámci kampaně mohou zapojit i do soutěže a vyhrát odměny od partnerů akce.

V průzkumu o úklidu portálu Nevyhazujto.cz přiznalo až 61 procent dotazovaných, že se jim doma hromadí nepotřebné věci. Takové věci většinou v domácnostech setrvají i několik let a následně putují do popelnice či ke kontejnerům, i přestože by je mohl po celou dobu využívat někdo jiný. Odložení nepotřebných věcí ke třídícím kontejnerům je navíc v rozporu se zákonem a je považováno za zakládání černé skládky pod pokutou až padesát tisíc korun.

Ukliď si a vyhraj

Portál Nevyhazujto.cz se letos rozhodl motivovat lidí ke zbavení se nepotřebných věcí prostřednictvím kampaně Ukliď si a Nevyhazujto. Během celého měsíce dubna se lidé mohou zapojit do soutěže o ceny od partneru akce, tím, že na portál Nevyhazujto.cz nahrají alespoň pět věcí, které chtějí darovat. „Je to pro mě skvělé spojení minimalismu a zero-waste se značným sociálním přesahem. Dobrý pocit z toho, že jsem dal věcem druhou šanci mnohonásobně převáží těch pár minut focení věcí a jejich vkládání na portál,” uvádí ředitel portálu Matouš Pinkava. Soutěžit se dá například o poukaz v hodnotě tisíc korun na nákup ekologické kosmetiky a drogerie z e-shopu Econea.cz, balíčky od Biopekárny Zemanka či skleněné láhve z UGO Salaterie

Foto: Nevyhazujto

Další možností je odvézt nepotřebné věci do jednoho ze tří pražských sběrných dvorů vybavených Re – use pointy. Přímo ve sběrném dvoru se přijaté věci rovnou vyfotí a prostřednictvím portálu Nevyhazujto.cz se nabídnou neziskovým organizacím a sociálním podnikům. Darovat věci takovým způsobem je možné ve sběrných dvorech Pod Šancemi, Zakrytá nebo v Horních Počernicích.

Přes 300 tun nevzniklého odpadu

Od svého vzniku v roce 2010 se portálu Nevyhazujto.cz podařilo zachránit od vyhození přes tři sta tun materiálu a nového majitele našlo přes sedmdesát tisíc věcí. Aktuálně je na portálu registrováno 69 tisíc uživatelů a každý měsíc se rozrůstá přibližně o dalších 1,5 tisíce uživatelů.

Překážkou k rychlejšímu rozvoji a rozšíření projektu jsou značné náklady spjaté s vývojem samotného portálu. „Korona krize nás přiměla k větší aktivitě, protože se urychlila potřeba k rychlejší digitalizaci. Domysleli jsme systém pro Re-use pointy na sběrných dvorech či přicházíme s jednoduchým online systémem pro Re-Use centra,“ dodává Matouš Pinkava.

Expanze za hranice

Projet Nevyhazujto.cz se ve spolupráci s Pražskými službami a Magistrátem hl. m. Prahy podílel na vzniku Re-use pointů na pražských sběrných dvorech. Kromě Prahy spolupracuje projekt i s dalšími městy v České republice jako je například Beroun, Liberec, Chrudim, Jílové u Prahy, Plzeň či Děčín. „Rozšiřování spolupráce s městy probíhá plynule. Velmi dobrou zkušenost máme s pražskými Re-use pointy, takže předpokládáme, že budou nyní vznikat po celé republice,“ popisuje spolupráce Pinkava.

S portálem Nevyhazujto.cz spolupracuje například město Liberec již druhým rokem. „Hlavním cílem portálu bylo vytvořit jednoduchý webový prostor, kde mohou obyvatelé města Liberce jednoduše představit funkční věc z mnoha kategorií, kterou již nepotřebují nebo nechtějí používat, a nabídnout ji někomu jinému,“ uvádí Lucie Sládková vedoucí oboru ekologie a veřejného prostoru Magistrátu města Liberec. Za uplynulý rok bylo na portálu občany města Liberce zveřejněno přibližně pět set inzerátů. Nabídky, které jsou starší než osm měsíců, město odstraňuje. Ve spoluprací s portálem se město Liberec snaží o rozšíření povědomí občanů o možnostech darování věcí.

V únoru letošního roku byla spuštěná i slovenská verze portálu – Nevyhadzujte.sk. Podle Matouše Pinkavy je do budoucna v plánu rozšíření projektu i mimo Evropu.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.