Jan Zeman

Cena biopotravin není vysoká. To cena konvenčních potravin je nezdravě nízká.

Jan Zeman už patnáct let vede a vlastní Biopekárnu Zemanka, českého výrobce sladkých bio sušenek a slaných bio krekrů.

Poptávka po bio potravinách i jejich nabídka roste. Především ale těch z dovozu. Málo je hlavně zpracovatelů v bio kvalitě. Bio zemědělcům se vyplatí raději vyvézt „suroviny“ za vyšší ceny za hranice. A zpět do Česka jdou zpracované, s vyšší přidanou hodnotou.

„U našich sušenek či krekrů nejsme schopni konkurovat v biokvalitě cenou velkému německému výrobci. To, co vidíte třeba v Lidlu, nejsme schopni za dané ceny vyrobit. Jde o velikánskou fabriku někde v Německu, a když tam pustí linku, udělají za hodinu tolik, jako my za měsíc,“ popisuje Jan Zeman, spoluzakladatel a majitel Biopekárny Zemanka.

Z hlediska lokální ekonomiky a podpory bio výroby v Česku to dobré není. Dá se na to ale dívat i jinak, připomíná. „I když je to z Německa, tak je to pořád bio a není to patnáctkrát stříkané. Je to enviromentální pohled, ale z pohledu ekonomického by bylo lepší, kdyby řetězce preferovaly lokální výrobce,“ dodává.

Proč bylo pro něj osobně zásadní, že své podnikání postavil od samých začátků v roce 2006 na biokvalitě? Jsou bio potraviny drahé anebo naopak konvenční potraviny nezdravě levné? A proč už v Česku koluje dvacet let stejný vtip podrývající důvěru v bio?

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.