Luděk Niedermayer

Emise musíme začít snižovat v energetice, čeká nás hodně složité práce

Luděk Niedermayer, poslanec Evropského parlamentu za TOP 09 a bývalý viceguvernér České národní banky, se už dlouhá léta věnuje otázkám ekologie, nyní i z evropského pohledu. Ostře hodnotí mizivou aktivitu vlády v otázkách plnění klimatických cílů a snižování emisí.

Do roku 2015 snížila Česká republika emise o 35 procent, to ale bylo snadné. Hlavní část práce udělala přeměna energeticky náročné ekonomiky, průmyslu, který Česko zdědilo z doby plánované ekonomiky.

„Od té doby je snižování emisí složitější, protože to vyžaduje nějaké úsilí a vládní politiky, a v tom zrovna neexcelujeme,“ uvádí Luděk Niedermayer. Možné to ale je, příkladem může být třeba Velká Británie, která mezi lety 1990 až 2015 snížila emise o zhruba čtyřicet procent, a to neprocházela žádnou restrukturalizací ekonomiky.

Je ale nutné vycházet z určitých předpokladů. „Musí se začínat tam, kde máme emise extrémně vysoké, tedy v energetice,“ zdůrazňuje. A hned dodává, že diskuse v energetice bohužel v Česku uvázly v minulém století.

Hlavní problémy vidí Luděk Niedermayer následující:

  • Česko se stále soustředí na velké koncentrované zdroje, zatímco v Evropě narůstá role decentralizované energetiky
  • Česko se upnulo na koncept jádra, zatímco Evropa rozvíjí obnovitelné zdroje a doplňuje jejich nestabilní výkon paroplynovými elektrárnami
  • Stát striktně nevyžaduje dodržování limitů na škodliviny, velké elektrárny mají často výjimky
  • Stát neakceptuje napojení na celkový evropský energetický systém, v rámci něhož se za pár let vyplatí dovážet levnou a čistou elektřinu z větrných elektráren na pobřeží Polska
  • Těžba uhlí není dostatečně zpoplatněna, proto vychází výhodněji než zelené energie. Pálení fosilních zdrojů by mělo být zatíženo daní, která bude kompenzovat dopady na společnost.

Česko musí plnit klimatické cíle i proto, aby dosáhlo na miliardy z evropských fondů. „Dekarbonizace bude největší nosné téma evropských financí pro celou dekádu,“ uzavírá Niedermayer.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.