S blížícími se vánočními svátky vrcholí nejen pořizování samotných dárků, ale i balících papírů, dárkových tašek. Špatnou zprávou je, že většina z nich není recyklovatelná. Vyplatí se proto podívat po šetrnějších alternativách.

Nejběžněji používaným dárkovým balícím papírem je ten lesklý. Ten by však do modrého kontejneru na papír přijít neměl. Stejné platí i pro křídové a voskované papíry, které obsahují voskovací příměsi a patří do směsného odpadu.

„Většina balícího papíru je povoskovaná, tudíž patří do černé popelnice na směsný odpad. V modré popelnici by ideálně takový papír neměl skončit,“ uvádí Radim Mana, tiskový mluvčí Pražských služeb. Balící papíry s jakoukoliv povrchovou úpravou se totiž recyklovat nedají.

Běžné balící papíry do směsného odpadu

Obecně do modré popelnice nepatří žádné papíry znečištěné mastnotou, barvou, lepidlem nebo jinými chemikáliemi. Recyklovat se dají pouze balící papíry bez jakékoliv povrchové úpravy, kterých je na trhu minimum. V třídících kontejnerech ale často končí ty, které tam nepatří. A spousta jiných věcí, jak je vidět zde.

„Kvalita tříděného sběru se nějak zásadně nemění, takže i v kontejnerech na papír končí papíry, jejichž zpracování je obtížné. Problematické jsou například i zbytky lepící pásky,“ uvádí tisková mluvčí společnosti Eko-kom Lucie Müllerová.

V každém případě před Vánoci i po nich právě popelnice na papír přetékají jak krabicemi, tak posléze balícím papírem. Podle mluvčího Pražských služeb Radima Many se během prosince zvyšuje množství vytříděného papíru zhruba o dvacet pět procent.

„Díky větší zátěži na separačních místech provádíme svozy tříděných složek odpadu v posíleném režimu,“ dodává Mana. Především se posilují svozy tříděného odpadu od začátku vánočních svátků až do nového roku.

Ekologické balící papíry

Sehnat se ale dají i balící papíry, které jsou šetrnější k životnímu prostředí a dají se následně recyklovat. Zjednodušeně řečeno jsou to ty hnědé nebo šedé. Jsou na první pohled ošklivější než jejich lesklá konkurence, ale o hodně ekologičtější. Nehledě na to, že je lze pořídit i s různými motivy anebo si je můžete ozdobit razítky sami.

„Veškeré balicí papíry vyrábíme na recyklovaný papír. V Be Nice tomuto papíru dáme navíc krásný design,“ uvádí například Mirka Poráčová, zakladatelka ekologického papírnictví Be Nice.

Kromě balících papírů nabízí papírnictví i dárkové balící krabičky či kompletní balící sady. K tisku Be Nice používá ekologické barvy, které neobsahují žádné minerální oleje. Všechny balící papíry a krabičky se tedy dají následně recyklovat.

Ekologické papírnictví navíc při tisku některých svým produktu používají starší stoje. „Tisk na starých strojí je šetrný tím, že ty stroje slouží dlouho,“ dodává Poráčová. Jinak se technologie tisku a výroby v zásadě nijak nemění. „Některé stroje jsou navíc absolutně porovnatelné se současnými moderními technologiemi,“ vysvětluje Poráčová. (Podívat se na pěkný starý kousek v provozu můžete zde.)

 

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.