Jan Palaščák

Česká stopa v Glasgow? Patříme k nejhorším na světě z pohledu historických emisí CO2

Jan Palaščák je zakladatel skupiny Amper, která se věnuje energetickým úsporám, investicím do obnovitelných zdrojů a posledním projektem je Co2in,  virtuální měna podložená emisními povolenkami.

Jan Palaščák jako jeden z mála českých podnikatelů, ještě spolu s šéfem Eurowagu Martinem Vohánkou, vyrazil v listopadu na klimatický summit v Glasgow. Je totiž přesvědčen, že správná klimatická politika by měla být tažena spotřebiteli a byznysem.

„Je to na lidech a na firmách, je to velká odpovědnost byznysu. Chceme změnit uvažování, že angažovaní jednotlivci přesvědčí politiky, aby to udělali dobře. A kde je ten byznys, ten jen dostane nařízení? To je špatně,“ uvádí.

Byznys by měl být sám odpovědný a jednotlivci by měli tlačit nejen politiky, ale i byznys. A to svým druhým volebním hlasem, který mají, a to je za co utrácejí peníze, dodává 38letý podnikatel, jehož posledním projektem je Co2in, virtuální měna podložená emisní povolenkou. S její pomocí si jednotlivci i firmy mohou vymazat uhlíkovou stopu. Poté, co podnikli kroky směrem k energetickým úsporám a investicím do obnovitelných zdrojů, zdůrazňuje autor Co2inu.

„To je ta nejhlubší podstat co2Inu, aby spotřebitelé svým tlakem změnili způsob obchodování, dopravy a výroby, aby se nedováželo zboží z druhého konce světa,“ vysvětluje Jan Palaščák.

Pokud jde o Glasgow, kde byl druhý týden jednání, nejživěji podle českého podnikatele bylo na stánkách Brazílie a třeba Konga. Pokud jde o Česko, už to tak slavné nebylo.

„Česká stopa byla taková, že když David Attenborough prezentoval historický příspěvek států k uhlíkové stopě, tak tam jsme byli vidět, česká vlajka slušně zasvítila blízko ruské. Proto je absurdní, abychom my říkali, že se nás to netýká,“ uvedl v podcastu s tím, že pokud jde o historickou uhlíkovou stopu na obyvatele, drží se Česko na přední místech.

Jak se Česko v Glasgow dále „vyznamenalo“ a co je na tom aspoň trochu pozitivního? Jak mohou při řešení osobní odpovědnosti pomoci Co2iny? Proč máme všichni na planetě za její stav stejnou zodpovědnost a v čem je jediný rozdíl? Více v podcastu zde či na všech podcastových platformách.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.